Elárverezték a penészt, amelyből a penicillint felfedezték

2017.03.02. 13:41

Majdnem 12 ezer fontért kelt el a kiszáradt, majdnem 90 éves penészminta, amelyből Alexander Fleming kivonta a penicillint.

A szerda esti licit győztesének nevét nem hozta nyilvánosságra a Bonham's aukciósház, amely 11 875 fontért (4,2 millió forintért) értékesítette a mintát londoni árverésén.

Saját kezűleg hitelesítette

A penészt Fleming unokahúga őrizte egy kerek üvegcsében, melyre a tudós írta rá: A penész, melyből a penicillin származik".

A felirat azonban valószínűleg túloz, a skót születésű orvos több tucat hasonló emléket készíthetett az eredeti gombatenyészetből.

"Ezekből a mintákból, mint afféle szent ereklyéből előkelőségeknek és a tudományos világ tekintélyeinek küldött, kapott a penészből XII. Piusz pápa, Winston Churchill és Marlene Dietrich, sőt volt, akinek többet is küldött, például II. Erzsébet férjének, Fülöp hercegnek" - mondta Matthew Haley, a Bonham's könyv- és kéziratszakértője.

Baktériumtenyészetek (illusztráció)Forrás: AFP

Csodagyógyszer

Mielőtt Fleming 1928-ban felfedezte a penicillint, a tüdőgyulladás és más bakteriális fertőzések szinte halálos ítéletet jelentettek.

Csodagyógyszernek hívták, amikor elkezdték használni, új korszak kezdődött vele az orvostudományban, az életmentés ideje" - magyarázta Kevin Brown, az Alexander Fleming labormúzeum levéltárosa.

Nobel-díj

A felfedezés valamennyire a véletlenen is múlt. Az orvos otthonról a laborba visszatérve azt vette észre, hogy a Petri-csészéjének baktériumtenyészete egy területen nem szaporodott, ott, ahol kékeszöld penész szennyezte az edényt. Később tiszta tenyészetet hozott létre a penészből, hogy bizonyítsa, a Penicillium notatum elpusztítja a baktériumokat.

Az Oxfordi Egyetem tudósai továbbfejlesztették a penicillint, 1945-ben Fleminggel megosztva Ernst Boris Chain és Howard Walter Florey is Nobel-díjat kaptak az életmentő felfedezésért.

KAPCSOLÓDÓ CIKK