Akár 35 szúnyogfaj is terjesztheti a Zika-vírust

zika vírus kisfejűség
Dominican Air Force personnel fumigate various locations in Santo Domingo against the Aedes aegypti mosquito, vector of the Zika virus, on January 23, 2016. The Dominican Republic said Saturday it has 10 confirmed cases of the mosquito-borne Zika virus, the ailment suspected of causing serious birth defects in newborns. AFP PHOTO/ERIKA SANTELICES / AFP / ERIKA SANTELICES
Vágólapra másolva!
Akár 35 szúnyogfaj is terjesztheti a Zika-vírust - derítették ki a Georgiai Egyetem kutatói számítógépes modellezéssel.
Vágólapra másolva!

A vírus, amely 2015-16-ban gyorsan terjedt Brazíliában és a Karib-térségben, várandós nők ezreit fertőzte meg, és több mint kétezer újszülöttnél okozott kisfejűséget, egy olyan ritka születési rendellenességet, amelyben a csecsemő a normálisnál kisebb fejkörfogattal és aggyal születik. Ez egész életére kiható fogyatékosságot okoz.

A kutatók többsége úgy véli, hogy a Zika-vírus főként két szúnyogfaj, az Aedes aegypti vagy az Aedes albopictus csípésével terjed. A Georgiai Egyetem ökológusai azonban feltételezték, hogy más szúnyogfajok is képesek a Zika-vírus terjesztésére, mivel a mikronéziai Yap szigetén 2007-ben kitört Zika-láz járványt más faj, az Aedes hensilli terjesztette, illetve mert a Zika-vírussal rokon más vírusok terjedése több mint kilenc szúnyogfajhoz köthető.

Szúnyogirtás Forrás: AFP/Erika Santelices

Elméletük igazolására a kutatók alkottak egy matematikai modellt, amely a Zika-vírussal rokon vírusok, a flavivírusok családjába tartozó vírusok és a hozzájuk köthető összes szúnyogfaj adathalmazában próbált rendszert találni. A modell segítségével mutatták ki, hogy 35 szúnyogfaj, amelyekből hét az Egyesült Államokban is jelen van, lehet Zika-vírus terjesztő - olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Az eLife folyóiratban megjelent tanulmányukban a szakemberek javasolják, hogy eredményeiket használják fel a vírust terjesztő szúnyogfajok további tanulmányozásához, amely megerősítheti elméletüket a Zika-vírus terjesztésének képességéről. A Zika-vírus a flavivírusok családjába tartozó vírus, ugyanebbe a víruscsaládba tartozik egyebek között a sárgaláz és a dengue-láz vírusa is.