Minden ellenfelét legyőzte pókerben egy új számítógépes program, amelyet a kanadai Albertai Egyetem és a prágai Károly Egyetem kutatói fejlesztettek ki. Az új szoftver az emberi intuíció szimulálására is képes.

Hivatásos pókerjátékosokat vert meg sorra

Mint arról a Science című tudományos folyóiratban beszámolnak, a Deepstack nevű szoftver mintegy harminc kiváló, a Nemzetközi Pókerszövetség által kiválasztott hivatásos pókerjátékost vert meg egy négy hétig tartó decemberi bajnokságon, amelyen a kártyajáték egyik legbonyolultabb változatát, a No Limit Texas Hold'em-et játszották.

A mesterséges intelligencia fejlesztése újabb mérföldkőhöz érkezettForrás: C.Warner Br/Everett/Rex

A tudományos közlemény szerint a mesterséges intelligencia

a tipikus emberi tulajdonságnak számító intuíció egyfajta verziójának köszönhette győzelmét.

"A szoftver azáltal győzött, hogy betöltötte a rést az úgynevezett tökéletesen informált játékok (dáma, sakk, gó) és a tökéletlen információjú játékok (mint amilyen a póker) között" - olvasható a beszámolóban.

A póker volt eddig a mesterséges intelligencia legnagyobb kihívása

A "tökéletesen informált játékokban" minden játékos tud mindent arról, ami a játszmában a döntéshozatal előtt történt.

Az új szoftver sorba győzte le a hivatásos pókerjátékosokatBrandhuber Photo

Ezekkel ellentétben a pókerben a logika és a megérzés egyvelegére van szükség,

mert a legtöbb esetben a játékos nem tudja, hogy mi lesz ellenfele következő lépése. A kanadai és a cseh tudósok szerint a Deepstack kifejlesztett egyfajta intuíciót, és azt tovább finomította azáltal, hogy elmélyült tanulással minden döntésnél kiigazította a stratégiát.

A póker nyerő hagyományosan a mesterséges intelligencia nagy kihívásaForrás: University of Alberta

A póker hagyományosan a mesterséges intelligencia nagy kihívása,

mert a résztvevők nem ugyanabból a perspektívából látják a dolgokat, és nem ugyanazokkal az információkkal rendelkeznek - mutatott rá Michael Bowling, a kutatás vezetője.

Konkrét helyzetekre határozza meg a stratégiát

A Deepstack a folyamatos megoldás nevű technikán alapul, amelynél a program konkrét helyzetekre határozza meg a stratégiát, nem kényszerül tekintetbe venni a játszma egészét. "Minden helyzet egy mini pókerjáték.

Egy nagy pókerjáték megoldása helyett e kicsi pókerjátékok millióit oldja meg.

E megoldások mindegyike hozzájárul ahhoz, hogy a rendszer javítson intuícióján, és összességében megértse, miként működik egy pókerjáték" - magyarázta Bowling.

Greg "Fossilman" Raymer, póker-világbajnok. Az új fejlesztésnek köszönhetően, a mesterséges intelligencia képes az intuíció szimulálásáraForrás: Getty Images/AFP/Ethan Miller

Átlagosan három másodpercre van szüksége a szoftvernek egy-egy döntéshez.

Az Albertai Egyetemen 2006 óta dolgoznak pókerszoftveren.

2008-ra kifejlesztették a Polaris programot, amely már ért el némi sikert az emberi pókerjátékosokkal szemben, végül 2015-re elkészült a Cepheus, amely hibátlanul játszotta a póker népszerű verzióját, a Texas Hold'em-et.

Nagy lehetőségek a játékelméletben

A játékelméleten alapuló eredményeknek számos terület vehetik hasznát.. A játékelmélet a matematika olyan, más tudományágakhoz nehezen besorolható interdiszciplináris ága, amely azt vizsgálja, hogy olyan helyzetekben, amikor minden résztvevő lehetséges döntését befolyásolhatja a többi résztvevő döntése, mi a racionális döntés.

A mesterséges intelligencia alkalmazása előtt hatalmas lehetőségek nyílnak megForrás: Origo

A játékelmélet alapjait a magyar származású világhírű tudós, Neumann János fektette le 1928-ban

megjelent munkájában. Az elméletet jelentősen továbbfejlesztette az 1944-ben megjelent, és Oskar Morgenstern matematikus-közgazdásszal közösen publikált „The Theory of Games and Economic Behavior" című művében.

Neumann János az egyetemes valamint a hazai tudomány- és technikatörténet egyik legnagyobb alakja, a játékelmélet megalapozójaForrás: Princeton.edu

A játékelmélet leginkább a matematikát, a közgazdaságtudományt, a szociológiát illetve a számítástechnikát érinti, de komolyan merít belőle a mesterségesinetlligencia-kutatás is. A játékelmélet továbbfejlesztésében végzett tevékenységének elismeréseként 1994-ben Harsányi János magyar származású közgazdász - megosztva - elnyerte a közgazdasági Nobel-díjat.