Az Amerikai Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) biológusai most befejezett háromhetes Amerikai Szamoa Expedícióján számos különleges mélytengeri lényt fedeztek fel. Ezek közül mutatunk be kettőt.

Az Okeanos Explorer kutatóhajó majdnem 4 kilométeres mélységbe küldött le robot-tengeralattjárót. A tengeralattjáró sci-fi filmekbe illő kreaturákról készített felvételeket. Múlt héten egy különleges medúzát mutattunk be az olvasóknak, most egy pálcikalábakon sétáló halat és egy tengeri rózsát ismertetünk, amely mind alakjában, mind viselkedésében hasonlít a Vénusz légycsapója nevű rovarevő növényre.

Vénusz-légycsapója anemóna

„A szép bár kissé baljós küllemű Vénusz-légycsapója anemóna egy elpusztult Iridogorgia korall tetején csücsült, és összecsukódott, amikor a robot-tengeralattjáró megközelítette" – olvasható a NOAA jelentésében.

E furcsa lények tapogatói kipattanó mikroszkopikus lándzsákkal vannak felfegyverezve, amelyek mérget juttatnak az élénk rózsaszínű „száj" közelébe úszó zsákmányba, magyarázta Santiago Herrera, az expedíció tagja a Gizmodo újságírójának.

Páncélos morgóhal

A kutatócsoport kedvence a most felfedezett állatok közül kétségtelenül a bizarr páncélos morgóhal. Az állat nemcsak sétafikál a fenéken két pálcikaszerű „lábán" (valójában úszósugarán), de még szarvszerű nyúlványt is visel az orra két oldalán. Megjelenése furcsaságához hozzájárul még a szája előtt lógó, gereblyeszerű bajusz és a bíborszínű, lepkeszárnyszerű úszó.

A morgóhalaknál, így a páncélos morgóhalnál is, az úszó első néhány sugara szabadon, az úszó többi részét összekötő hártyától függetlenül áll és nagyon merev. A halak e merev, kemény úszósugarak segítségével járkálnak az aljzaton.

A merülés eredményeiről további képek láthatók a NOAA oldalán.