Mintegy kétszázmillió gyermekbénulás, kanyaró, mumpsz, rózsa- és bárányhimlő, veszettség és hepatitis A megbetegedést és az ezek okozta körülbelül 450 ezer halálesetet akadályozott meg a tömeges oltási program az 1963-as bevezetése óta csak az Egyesült Államokban 2015-ig – mutatták ki amerikai kutatók.

Becsléseik szerint globálisan 4,5 milliárd járványos eredetű megbetegedést és több mint 10 millió halálesetet sikerült megelőzni az AMS Public Health folyóiratban közzétett tanulmány szerint.

Drasztikus javulás az oltási program bevezetése után

Az Illinois-i Egyetem közegészségügyi karának kutatói Leonard Hayflicknek, a San Franciscó-i székhelyű Kaliforniai Egyetem tudósának felkérésére készítették el tanulmányukat, aki tudni akarta, hogy az általa kifejlesztett WI-38 jelű sejtkultúra hány emberéletet mentett meg.

Hayflick és Paul Moorhead 1962-ben izolálta tüdőszövetből azt az emberi sejtkultúrát, amely azóta sok járványos eredetű betegség, köztük a rubeola és a Pneumococcus-fertőzések elleni oltás alapanyagául szolgál.

Védőoltás beadásaForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Jay Olshansky professzor a járványos megbetegedésekről és halálesetekről a tömeges oltási program bevezetése előtt, 1960-ban publikált amerikai adatok felhasználásával határozta meg, hány esetet és halált sikerült megelőzni azóta betegségenként.

Veszélyes a vakcinaellenes mozgalom

"Manapság az oltási program igen fontos kérdés, tekintettel a vakcinaellenes mozgalom megjelenésére, amely képes lehet aláásni az orvostudomány történetének egyik leghatásosabb beavatkozásával elért eredményeket. Gyerekek egész nemzedékének egészségét veszélyeztetheti a vakcinaellenes mozgalom" – idézte Leonard Hayflicket az Eurekalert tudományos hírportál.

Kaliforniában is tombolt a kanyaró

A Kaliforniában 2014–15-ben az oltatlan gyerekek körében kitört kanyarójárvány a régen nem tapasztalt járványos megbetegedések új megjelenésének egyik jó példája, amelyet az idézett elő, hogy a szülők úgy vélték, az oltások többet ártanak, mint használnak.

Csecsemőkori oltásForrás: AFP/Science Photo Library

A beoltott gyerekek számának csökkenése az Egyesült Államokban nemcsak az oltatlan gyerekek miatt gond, hanem az egész országra nézve probléma, mivel így csökken a védett népesség nagysága"– magyarázta Olshansky professzor.

Közösségi immunitás

Ha szinte egy egész közösséget immunizálnak egy betegség ellen és egy oltatlan ember megfertőződik, a betegségnek csekély lehetősége van a terjedésre. Ezt nevezzük közösségi immunitásnak. De ha sokakat nem oltanak be, járvány törhet ki az oltással nem védettek körében.

Ezeknek a korábban alvónak tartott betegségeknek, köztük a kanyarónak, az új megjelenése az Egyesült Államokban azt jelzi, hogy az oltásellenes mozgalomnak közvetlen negatív hatása van a közegészségre– hangsúlyozta a professzor, kiemelve, hogy a kanyaró, a mumpsz és a rubeola oltottsági rátája jelenleg csak 50–86 százalékos az országban.