Perui békát neveztek el David Attenborough-ról

Vágólapra másolva!
Először neveztek el kétéltűt David Attenborough-ról: az ismert természettudós nevét egy Peruban talált apró béka kapta.
Vágólapra másolva!

Az állat tudományos neve a filmes után a Pristimantis attenboroughi lett - közölték amerikai kutatók a ZooKeys című tudományos lapban. A kétéltűt a köznyelvben Attenborough gumibékájának hívják. A faj elnevezésével Sir David Frederick Attenborough előtt tisztelegnek a vadon élő állatok, különösen a kétéltűek dokumentálásáért és azért, hogy felhívta a figyelmet a természetvédelem fontosságára - írják a fajt bemutató tanulmány szerzői.

Edgar Lehr, az Illinoisi Wesleyan Egyetem kutatója és Rudolf von May, a Michigani Egyetem szakértője az apró békát a perui Andokban lévő Pui Pui vadvédelmi területen fedezte fel. A Pristimantis attenboroughi 23 milliméteresre nő meg, 3400-3900 méteres magasságokban él. Változatos színű, a sötétszürkétől a vörösesbarnán át a barnás olívazöldig több színben előfordul. A veszélyeztetett fajok vöröslistáján jelenleg a csak a "potenciálisan veszélyeztetett" kategóriába sorolják a vadvédelmi terület miatt. Egyébként létét valószínűleg a régió többi fajához hasonlóan veszélyeztetnék a gombás fertőzések, a klímaváltozás, a környezetszennyezés és az ember okozta erdőtüzek.

Forrás: Edgar Lehr - Lehr, Edgar; von May, Rudolf

A 90 éves David Attenborough-ról számos állat- és növényfajt neveztek már el. Februárban az Attenborougharion rubicundus névre kereszteltek egy apró csigafajt, amelyre Ausztrália legnagyobb szigetén, Tasmánia esőerdeinek egy kis, mindössze 80 négyzetkilométeres területén bukkantak kutatók.