Kiderült, miért vonzódnak a nők a szakállas férfiakhoz

Szakáll News  Szellemvadász állítja: egy báró lelkétől szakállat kapott ajándékba
Vágólapra másolva!
A nők jobban vonzódnak a szakállas férfiakhoz, mint a simára borotváltakhoz, állítja egy új tanulmány. A skóciai kutatók szerint ennek az az oka, hogy az arcszőrzet hangsúlyozza az állkapocs méretét, így szélesíti az arcot, amit a férfiasság és a szexepil jelének tekintenek. 
Vágólapra másolva!

A kutatók, akik simára borotvált arcú és szakállas férfiakat hasonlítottak össze, azt tapasztalták, hogy a kevésbé hangsúlyos állú férfiak nyerték a legtöbbet a szakállal. A tesztalanyok képének módosításával képesek voltak megnövelni az áll méretét, így jutottak a fenti következtetésre.

Vonzó a szakáll

„Azt tapasztaltuk, hogy azok a szakállas arcok bizonyultak a legvonzóbbaknak, amelyek állkapocsméretét úgy módosítottuk, hogy az kevésbé legyen szembetűnő” – írták az Evolution and Human Behavior folyóiratban megjelent tanulmány szerzői, Anthony Lee (Glasgow-i Egyetem) és Sean Talamas (St Andrews-i Egyetem). „Ezt követte a szakállas arc, majd a borotvált arc nagyobb állkapoccsal.”

– tették hozzá a szerzők.

Leonardo DiCaprio is férfiasabb szakállal Forrás: InterCom

A tanulmányba 37 simára borotvált, illetve szakállas férfiarcot kellett rangsorolni az attraktivitásuk és domináns megjelenésük szerint.

Fontos az arcszélesség

A férfiak férfiasságának és szexepiljének a jele volt a minél nagyobb arcszélesség és arcmagasság arány. Ezt úgy számolták ki, hogy lemérték az arccsontok közti távolságot, valamint a felső ajak és a szemhéj távolságát, majd a kettőt elosztották egymással.

Az arcszélességet a férfiaknál a pubertás folyamán ért tesztoszteronhatás befolyásolja: a szélesebb arc magasabb tesztoszteronszintre utal.

Ezután a kutatók úgy módosították ugyanazokat a képeket, hogy megnagyobbították vagy összezsugorították az állat.

A túl nagy állkapocsnál vigyázni kell a szakállal

Több mint 700 önkéntest – nagyjából fele-fele arányban nőket és férfiakat – kértek fel a képek értékelésére.

Kis állúaknak különösen jót tesz a szakáll Forrás: Thinkstock

A körszakáll általában véve emelte a férfiarc vonzóságát, állapították meg a kutatók.

– írták a kutatók.

Érdekes módon azonban a túl nagy állkapocshoz társuló szakáll – normális esetben a férfiasság jele – negatív hatást gyakorolt.