Ezeket az atomrobbantásokat még biztos nem látta!

2017.03.16. 17:27

Van valami egyszerre szép és hátborzongató az atomrobbantásokkor keletkező gombafelhők látványában. Az USA feltehetően 216 légköri nukleáris kísérleti robbantást végzett 1945 és 1992 között. Ezek zömét Nevadában és a csendes-óceáni kísérleti területen (Pacific Proving Grounds) hajtották végre. Most feloldották e ritka felvételek titkosságát.

E videók felkutatásán és megőrzésén Greg Spriggs, a Lawrence Livermore National Laboratory nukleárisfegyver-fizikusa és Jim Moye filmszakértő munkálkodik. Spriggs úgy becsüli, hogy nagyjából 6500-ra bukkantak rá a 10 000 filmből, de eddig csak 4200-at digitalizáltak, és csak 400-500-at elemeztek. A laboratórium most 64 titkosítás alól feloldott videót töltött fel a YouTube-csatornájára.

Spriggs úgy véli, hogy még legalább két évet vesz igénybe valamennyi film felkutatása és digitalizálása. A titkosítás feloldása még hosszabb ideig tart a katonai közreműködés miatt.

Sok hasznos adathoz juthatnak

Spriggs azonban reméli, hogy értékes viszonyítási alapokhoz jutnak, amelyet felhasználhatnak majd a jövő fegyverfizikusai.

Egy kísérleti atomrobbantásForrás: AFP/Roger-Viollet

E filmeket megnézve sok különféle információdarabkát találtunk, amelyet nem elemeztek az 1950-es években, és olyan új dolgokat fedeztünk fel ezekkel a robbantásokkal kapcsolatban, amelyeket korábban senki sem vett észre" – mondta a kutató.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK