Robottemetővé kezd alakulni a fukusimai erőmű

2017.03.17. 16:00

A fukusimai erőmű 4 billió jenes (kb. 10 billió forintos) kitakarítása nem zajlik zökkenőmentesen. A korábbi atomerőmű meglehetősen gyorsan kezd robottemetővé alakulni, mivel a beküldött távirányítású eszközök gyakran meghibásodnak, és nem tudják visszahívni őket.

A Fukusima Daiicsi atomerőmű három reaktora leolvadt 2011-ben egy földrengés és az azt követő cunami következtében. Hat év elteltével a tokiói elektromos energiai társaság (Tepco) még mindig próbálja megtalálni és kihozni azt az 544 tonna megolvadt nukleáris üzemanyagrudat, amely eltűnt a radioaktív romok törmeléke közt. Azonban a veszélyes munkára kifejlesztett robotok újra meg újra csődöt mondanak.

Sorban hullanak a robotok

Maszuda Naohiro, a Tepco leszerelő programjának vezetője úgy nyilatkozott az Associated Press hírügynökségnek, hogy a robotok ismétlődő meghibásodása kezd olyan mértékűvé válni, amire megoldást kell találni.

A fukusimai erőmű madártávlatbólForrás: TEPCO

Több kreativitást sürgetett a tisztítórobotok új generációjának kifejlesztéséhez.

A Toshiba lenti videón is látható, skorpiószerű robotját február 2-án küldték be a reaktorba, de nem tudta elérni a kijelölt célpontját, mert akadály torlaszolta el az útvonalát. Ezután két óra alatt a tervezett sugárzási érték ötszörösének volt kitéve. Noha sikerült hőmérsékleti és sugárzási értékeket nyernie, de nem tudott képeket készíteni a magról, illetve az üzemanyagrudak helyéről.

Két másik drága szonda is az erőműben végezte, miután beragadt, és kifogyott az üzemanyagból.

Még több évig is tarthat a kármentesítés

Hosszú út vezet még az üzemanyagrudak eltávolításáig, a művelet akár 2020-ig vagy tovább is elhúzódhat"  – mondta Jacopo Buongiorno, a MIT nukleáris és mérnöki tudományokkal foglalkozó professzora a Bloomberg magazinnak.

„Az újra megszilárdult üzemanyag valószínűleg hozzátapadt a reaktor falához és belső szerkezeteihez. Ezért a törmeléket fel kell darabolni, ki kell kotorni, lezárt és védőborítással ellátott tartályokba kell tenni, majd kihozni a szennyezett területről. És mindezt robotokkal kell végrehajtani."

Egy dolog biztos, a Fukusima Daiicsi atomerőmű okozta megpróbáltatásoknak és a Tepco fejfájásainak még távolról sincs vége.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK