Megkezdődött a Fegyeracija (Szövetség) típusú, a Föld-közeli pályán való repülésre és holdutazásra is alkalmas új orosz űrhajó építése - közölte pénteken Koroljovban Vlagyimir Szolncev, az Energija űrrakéta-építő vállalat vezérigazgatója.

Önállóan harminc napot repülhet az űrben

"A munka aktív szakaszába lépett. Elkészült az egész tervdokumentáció, most az egyes részegységeket építjük meg" - mondta.Emlékeztetett, hogy az első, a tervek szerint 2021-re elkészülő Fegyeraciját Föld-közeli pályán való repülésre tervezték.

A négyfős legénység szállítására alkalmas űrhajót 80 százalékban kompozit anyagokból,

a leszálló egységét pedig 1570C típusú, új alumíniumötvözetből fogják megépíteni.

Az új orosz űrhajó 30 napot lesz képes önállóan eltölteni az űrben, és a hordozórakétának köszönhetően elérheti a Holdat isForrás: RT.com

Az űrhajó önállóan repülve 30 napig, egy űrállomás részeként pedig egy évig tartózkodhat a világűrben. A Fegyeraciját Angara-A5V és Angara-A5P típusú hordozórakéták állítják majd Föld körüli pályára. Az űrhajó első automatikus repülését 2021-re ütemezték be, az első űrhajósok pedig 2023 szállhatnak majd fel rajta.

Űrhajósokat toboroznak az orosz holdutazáshoz

A Roszkoszmosz orosz űrkutatási vállalat kedden jelentette be,

hogy nyílt pályázaton keres űrhajósokat a holdutazáshoz.

A feladatra olyan, 35 évnél fiatalabb orosz állampolgárok jelentkezését várják, akik mérnöki, tudományos vagy repülési szakdiplomával rendelkeznek, valamint tapasztalatokat szereztek a repülőgép- és a rakétagyártásban, illetve az űriparban.

Megkezdődött az űrhajósjelöltek toborzása is ( A kép illusztráció)Forrás: Wikimedia Commons

A Lomonoszov Moszkvai Állami Egyetem ugyancsak kedden közölte, hogy szeptembertől mintegy 100 hallgatót vesz fel űrkutatási szakára. A kar összehangolja majd tevékenységét a szakterületen működő cégekkel és intézményekkel, többek között a Roszkoszmosszal, az Energijával és az Űrkutatási Intézettel.

A Lomonoszov tavaly novemberben jelentette be, hogy űrkutatási szakot készül indítani,

amelyen űrhajósokat és más szakembereket fognak képezni az ágazat számára.