Újabb negatív rekord az Arktiszon

Arktisz
Az északi-sarki jégtakaró zsugorodása egyelőre még feltartózhatatlan folyamatnak tűnik
Vágólapra másolva!
Újabb rekordot döntött meg az északi-sarki téli tengeri jég kiterjedése, az adatok feljegyzésének kezdete óta 2017 februárjában mérték a legkisebb téli maximumot.
Vágólapra másolva!

Soha nem volt még ilyen kis kiterjedésű a jégtakaró

A Brémai Egyetem szerdai közlése szerint az Északi-sark térségét február 22-én 14,49 millió négyzetkilométer tengeri jég borította, ami körülbelül akkora, mint Oroszország területe. Ez valamivel kevesebb, mint a tavaly mért legkisebb téli maximum, 14,58 millió négyzetkilométer.

Az északi-sarki jégtakaró zsugorodása most már feltartóztatathatatlan folyamatnak tűnik Forrás: Wikimedia Commons

- közölte Georg Heygester, az Brémai Egyetem Környezeti Fizika Intézetének kutatója, hozzátéve, hogy csak egy hirtelen, jelentős márciusi fagy hizlalhatja a tengeri jeget februári kiterjedése fölé.

2050-re jégmentessé válhat az Arktisz

Az Északi-sark körüli tengeri jég zsugorodása jelzi leglátványosabban a klímaváltozást az elmúlt évtizedekben. Klímakutatók arra figyelmeztettek, hogy ha változatlan ütemben folytatódik a károsanyag-kibocsátás

2050-re eltűnhet a tengeri jég az Arktiszon.

Ekkora volt az arktiszi jég 2014. szeptember 17-én. A piros vonal az 1981-2010 közötti átlagot mutatja Forrás: NASA/Goddard Scientific Visualization Studio

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) keddi jelentése szerint

az idei télen legalább háromszor érkezett hőhullám az Északi-sarkvidékre,

amikor a nagy erejű atlanti viharok meleg, nedves levegőt hoztak, így a jég újraképződésének idején előfordultak olvadáspont közeli hőmérsékletű napok.

Globális következmények

Az északi-sarkköri változások és az olvadó tengeri jég a világ más részeinek éghajlatára is hatással lesz az úgynevezett futóáramlások miatt, amelyek nagy sebességű, vízszintes légáramlási zónák, szerepük van a hőmérséklet szabályozásában - olvasható a jelentésről kiadott közleményben.