Tizenkét új felhőfajtát - köztük a ritka, hullámfelhőszerű zord felhőt - ismert el először hivatalos rendszerezésében a Nemzetközi Felhőatlasz, amely a 19. század óta a felhők azonosításának első számú kézikönyve - adta hírül a BBC News.

Utoljára 1987-ben ismertek el hivatalosan új felhőfajtákat az atlaszban, amelynek új, teljesen digitális változata 12 új felhőfajtát - köztük a 2006-ban először azonosított hullámfelhőszerű zord felhőt (asperitas) és a repülőgépek károsanyag-kibocsátása nyomán keletkező, kondenzcsík okozta mesterséges felhőt (contrails)  - ismert el.

Az első felhőosztályozás

Az első felhőosztályozást 1802-ben publikálta a francia Jean-Baptiste Lamarck (1744-1829) a Meteorológiai Évkönyvben. Osztályozásában öt alaptípust különböztetett meg, majd ezeket 12-re bővítette. Ugyanebben az évben Luke Howard angol amatőr meteorológus vezette be a máig használatos cirrus, stratus és cumulus (pehely-, gomoly- és rétegfelhő) fogalmakat.

Hullámfelhőszerű zord felhő (Altocumulus stratiformis opacus asperitas)Forrás: WMO International Cloud Atlas

Howard hét alaptípust különített el. 1891-ben egy müncheni nemzetközi meteorológiai konferencián bizottságot hoztak létre a nemzetközi felhőatlasz elkészítésére. A testület 300 felhőfénykép és rajz közül választotta ki azt a 28 képet, amely végül bekerült a felhőatlaszba. Az atlaszt 1896-an adták ki, legutóbbi változata 1975-ben jelent meg, amelyet 1987-ben vizsgáltak felül.

Új felhőtípus lett a repülőgépek húzta kondenzcsík isForrás: WMO International Cloud Atlas

Új, digitális verzió

Az atlasz kiadója, a Meteorológiai Világszervezet a felhőket fajokra, fajtákra és változatokra osztja. A felhőosztályozás 10 alaptípusból – pehelyfelhő, bárányfelhő, fátyolfelhő, párnafelhő, lepelfelhő, esőrétegfelhő, gomolyos rétegfelhő, rétegfelhő, gomolyfelhő és zivatarfelhő – indul ki. A digitális változat elérhető a World Meteorological Organization's (WMO) International Cloud Atlas honlapon.