A klímaváltozás miatt hatalmas esőzések pusztítanak Peruban

2017.03.25. 14:35

Hatalmas esőzéseket okoz a Peru partjainál kialakult klíma az dél-amerikai ország bizonyos régióiban, az északi Piura és Tumbes régiókban néhány óra alatt négyzetméterenként mintegy 192,5 liternyi eső zúdult le a hét közepén.

Intenzív felhőképződéssel jár az erős párolgás

Klímakutatók szerint a tengerpart menti El Nino jelenség még április közepéig idézhet elő a normálistól eltérő változásokat.

Utcákon hömpölyög a víz Peru egyik településén, az extrém esőzések miattForrás: AFP/Celso Roldan

A Csendes-óceán vize a perui partoknál 5,5 Celsius-fokkal melegebb, mint általában.

A párolgás erős felhőképződést okoz, a felhők csapadékuktól az Andoknál trópusi eső formájában szabadulnak meg.

Veszélyes hullámok képződnek az óceánon

Szokatlanul nagy hullámzás miatt egy időre be kellett zárni 23 kikötőt is. Hogy milyen tényezők fejtik ki hatásukat Peru partjainál, a kutatók még a rendelkezésükre álló adatok alapján vizsgálják - mondta Norbert Hoffmann kutató.

A Csendes-óceán a Nemzetközi Űrállomásról nézveForrás: NASA

A hullámokat, ha elérik az átlagos hullámnagyság 2,5-szeresét, hullámszörnynek nevezik, ezek az 1970-es és 1980-as években még számos halálos áldozatot szedtek a hajósok körében. A mai hajóknál elsősorban a fedélzet sérül meg.

A tengeráramlások is szerepet játszanak a szélsőséges időjárásban

A szakértő feltételezése szerint a Csendes-óceán partján jellemző hosszanti irányú áramlat egy olyan áramlással találkozott, amelyet a Peru térségében jelenleg ható El Nino váltott ki.

Még április közepéig tarthat a szélsőséges időjárás PerubanForrás: AFP/Ernesto Benavides

A viharok, földcsuszamlások és áradások 84 ember halálát okozták, emellett 25 ezer ház dőlt össze vagy vált lakhatatlanná, 150 ezer megsérült - közölte a katasztrófavédelmi központ.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK