Spenótlevélből készítettek működő emberi szívszövetet

szívizomszövet, spenótlevél
A növényi sejtjeiktől megfosztott spenótlevelek
Vágólapra másolva!
Az áttörés forradalmi lehet, ugyanis úgy tűnik, hogy a kutatók elhárították az eddigi fő akadályt jelentő problémát, azaz sikerült újraalkotni az emberi szövetet behálózó hajszálerek együttesét.
Vágólapra másolva!

Egészen mostanáig a kutatók a 3D nyomtatási technikát próbálták felhasználni az erek finom és bonyolult hálózatának újraalkotásához, de nem jártak sikerrel. A növények azonban ideális partnernek bizonyulhatnak, mivel finom erezetük a jelek szerint képes vért is továbbítani a szállítórendszeren keresztül az új szövetbe.

Növényi erek használata állati szövetekben

Noha a növények és az állatok nagyon eltérő módon szállítják a kémiai anyagokat a testben, az ezt lehetővé teszi hajszálérhálózat meglehetősen hasonló.

A múltban a szakembereknek már sikerült emberi szövetmintákat létrehozniuk, de

csak sokkal kisebb mérettartományban.

A mostani esetben spenótlevelek felhasználásával elegendő nagyságú szövetet állítottak elő ahhoz, hogy az már felhasználható lehet sérülések kezelésére.

A növényi sejtjeiktől megfosztott spenótlevelek Forrás: WPI

A kutatók remélik, hogy az ehhez hasonló technikák használhatók lesznek a szívrohamok áldozatainál úgy, hogy új, egészséges szívizomrétegeket lehet majd kreálni. A szerzők eredményeiket a Biomaterials folyóirat legújabb számában publikálták.

Áttörést hozhat a szövettervezésben

A sejtjeiktől megfosztott növények vázként való felhasználása megnyitja a lehetőséget egy új tudományág felé,

amely a növények és az állatok közti utánozhatóságokat vizsgálja" – írták a Worcesteri Műszaki Egyetem kutatói.

Színes folyadék rajzolja ki a sejtjeitől megfosztott levél erezetét, amely vázul szolgál a szívizomszövet-tenyészetnek Forrás: WPI

A kísérletükben a kutatók először eltávolították a növényi sejteket a spenótlevelekből, és folyadékot, valamint az emberi vörösvérsejtekhez hasonló mikrogyöngyöket áramoltattak át a spenót erezetén.

Ezután emberi sejteket juttattak a hálózatra, amelyek benőtték azt.

„Még sok munka vár ránk, de eddig nagyon ígéretes az egész" – mondta Glenn Gaudette, a kutatások vezetője. „A földművesek által évezredek óta termesztett, bőségben rendelkezésre álló növények felhasználása a szövettervezésben egy sor problémát kiküszöbölhet, ami eddig korlátozta a terület fejlődését."