Az eddig véltnél jóval korábban, már 15 ezer éve megjelent az emberi közösségekben a házi egér.

"Eddig azt feltételeztük, hogy a házi egerek csak akkor kerültek közel az emberhez, amikor az 12 ezer éve áttért a mezőgazdálkodásra" - mondta Lior Weissbrod, a Haifai Egyetem kutatója. A szakértő és csapata a mai Izrael területén kutatta a házi egér (Mus musculus domesticus) nyomait. Eredményeiket az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) mutatták be.

Kiszorította a vad egeret

Kiderült azonban ezek az állatok már a késő pleisztocén korban feltűntek, amikor a vadászó és gyűjtögető ember letelepedett - mondta Weissbrod és kollégája, Thomas Cucchi, a párizsi CNRS kutatóintézet munkatársa.

Az egerek valójában nem is szeretik a sajtotForrás: Flickr / Alice Popkorn

Az emberek élelemkészletet, többek között vadon nőtt magvakat halmoztak fel, illetve maradékokat szórtak el, amelyek vonzották a rágcsálókat. A házi egér eközben teljesen kiszorította közeli rokonát, a Mus macedonicus nevű fajt.

Weissbrod és Cucchi tanulmányuk során Izrael öt lelőhelyén talált egérzápfogakat vizsgált: a fogak 11 500 és 200 ezer éves kor közöttiek voltak. A zápfogak alapján felismerhető az illető egérfaj. A tanulmány megmutatta, milyen erős hatással volt az ember természetes környezetére.

Nagy hatással volt az ember környezetére

"Meglepően nagy hatással bírt az ember a környezetére, még mielőtt elkezdődött volna a mezőgazdaság" - emelte ki Weissbrod. Sok kutató abból indult ki eddig, hogy az jelentette a fordulópontot az ember és környezete kapcsolatában. "De most úgy tűnik, ez jóval korábban történt" - fogalmazott.

A házi egér kedveli az emberek közelségét, fordítva ez már kevésbé igazForrás: McMaster University

A házi egér korai felbukkanása és a vad egér visszaszorítása arra utaló erős jel, hogy az ember azért vált farmerré, mert letelepedett, és nem fordítva.

A szakértők úgy vélik, az első házi egereknek korántsem volt olyan rossz hírük, mint a ma élő egyedeknek: a mezőgazdaság elterjedése változtatta meg a kapcsolatot. Korábban a házi egerek profitáltak az emberből, de nem zavarták.

Csak a mezőgazdaság térnyerésével jelentett problémát, hogy a rágcsálók megeszik a nehezen összegyűjtött gabonát. Az emberek ezért megpróbálták megakadályozni az egerek elterjedését és csapdákat állítottak fel. Az egereket kártékonyaknak minősítették, mert konkurenciát jelentettek a táplálékszerzésben.