Forradalom az űrtechnológiában: használt rakétát küldenek az űrbe

2017.03.30. 14:10

Elon Musk cége, a SpaceX történelmi eseményre készül. Magyar idő szerint holnap hajnalban küldik vissza az első újrahasznosított rakétát az űrbe.

Az űrtechnológiában forradalmi teljesítménynek számító küldetés folyamán a cég azt a meghajtófokozatot használja újra, amellyel korábban élelmet és tartalékot juttatott el a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén tartózkodó űrhajósoknak.

Holnap hajnalban indul

A Dragon teherűrhajót a tervek szerint magyar idő szerint holnap 0:27-kor bocsátják útjára Cape Canaveralből, írja a Daily Mail.

Sikeresen tesztelték a Falcon 9 újrahasznosított meghajtófokozatátForrás: SpaceX/Twitter

A NASA kilövőállásán tornyosuló fehér Falcon 9-es rakéta része a magas, oszlopszerű meghajtófokozat. Ez repítette az ember nélküli Dragon teherűrhajót tavaly, és küldetése teljesítésével függőlegesen visszaszállt egy óceáni platformra.

A SpaceX reméli, hogy megismétli a sikert és bebizonyítja az újrahasznosítható rakéták hosszú távú létjogosultságát. Ez drámaian csökkentené az űripar költségeit és hulladéktermelését.

Most egy hírközlési műholdat visz

A mostani küldetés célja az Airbus Defence and Space által épített SES-10 műhold föld körüli pályára juttatása. A műhold Latin-Amerikába és a karibi országokba fog tévéadásokat és gyors adattovábbítást hozzáférhetővé tenni.

A Dragon meghajtófokozata a sikeres leszállás után egy óceáni platformonForrás: SpaceX/Twitter

A Dragont először 2016. április 8-án bocsátották fel, és a cégnek ez volt az első sikeresen visszahozott rakétája. A visszaérkezés után Port Canaveralba szállították és részletesen átvizsgálták és kijavították, hogy felkészítsék az újabb repülésre.

KAPCSOLÓDÓ CIKK