Akár szabad szemmel is látható lesz áprilisban az üstökös

TGK üstökös
A TGK üstökös Új-Mexikóból nézve
Vágólapra másolva!
A Föld közelében halad el ezekben a napokban a Napot 5,4 évenként megkerülő 41P/Tuttle-Giacobini-Kresák (TGK) üstökös, amelyet egy átlagos távcsővel, sőt jó látású emberek esetében akár szabad szemmel az egész északi féltekéről látni lehet április végéig.
Vágólapra másolva!

A zöldesen csillogó TGK április 1-jén, szombaton, 2 óra 53 perckor közelíti meg a legjobban a Földet, ekkor mindössze 21 millió kilométerre lesz tőle. Bár ez után távolodni fog bolygónktól, a Naphoz közeledve egyre világosabban kivehető lesz az égen. Távcsővel is azonban csak egy elmosódó foltként, egy kis fénylő felhőként lesz észlelhető, és a csóváját sem lehet látni majd, mert eltakarja a kómája (az üstökösök magja körül keletkező ködszerű gázfelhő).

Zöldes színben ragyog

Az 1,4 kilométeres átmérőjével a szerényebb méretű üstökösök közé tartozó égitest április 12-én közelíti meg legjobban - körülbelül 160 millió kilométerre - a Napot, és bár április végéig látható lesz a Földről,

az ideális idő a megfigyelésére április 7-8-ig tart,

mert ezután a Hold egyre jobban fénylik majd, sőt április 10-én telihold lesz, ami majdnem lehetetlenné teszi az üstökös észlelését. Német csillagászok szerint a Sarkcsillag és a Nagy Medve csillagkép között kell keresni.

A TGK üstökös Új-Mexikóból nézve Forrás: Dr. Brian Ottum

A jégből, porból és kőzetből álló üstökös csillogó zöld színű, különleges szénmolekulái szinte fluoreszkálnak a Nap sugarainak hatására az űrben - hívták fel a figyelmet olasz csillagászok. Számításaik szerint a TGK fénye 6-os erősségű, vagyis épp a szabad szemmel láthatóság határán van, távcsőből elég egy 50 milliméteres objektívvel bíró.

Többször nem látták

Az üstököst felfedezőiről és újrafelfedezőiről, egy amerikai, egy francia és egy szlovák csillagászról nevezték el. 1858-ban, 1907-ben és 1951-ben figyelték meg, és noha keringésideje mindössze 5,4 év, a köztes években nem látták. Csak a pályaszámítások mutatták meg 1951-ben, hogy e három évben észlelt üstökös egy és ugyanaz. Azóta jobban észlelték, visszatéréseit feljegyezték és megfigyelték.

Április 1-jén a legutóbbi 100 év legjobb láthatóságát mutatja a kométa -

olvasható a Vega Csillagászati Egyesület honlapján.

Az 1858. május 31-én felfedezett üstökös legközelebb 2022-ben teszi tiszteletét a Föld közelében.