Minden tizedik haláleset oka a dohányzás

2017.04.06. 15:19

Egy brit orvosi lapban megjelent tanulmány szerint a dohánypiacot ellenőrző intézkedések ellenére továbbra is emelkedik a dohányosok száma. A legtöbben Kínában, Indiában, az Egyesült Államokban és Oroszországban halnak meg a dohányzás miatt.

Több mint 50 éve bizonyított a dohányzás egészségre káros hatása, mégis minden negyedik ember dohányzik világszerte. Még mindig ez a korai halálozás és rokkantság második leggyakoribb oka. Emmanuela Gakidou, a tanulmány vezető szerzője szerint a dohányzás terjedésének visszaszorítása lehet a megoldás erre a problémára. 

Forrás: Dreamstime

2015-ben egymilliárd ember gyújtott rá

A betegségek globális terheiről szóló felmérés (Global Burden of Diseases) 1990–2015 között 195 országban vizsgálta a dohányzási szokásokat. Eszerint 2015-ben közel egymilliárd ember gyújtott rá naponta, minden negyedik férfi és minden huszadik nő. Bár 1990-ben még minden harmadik férfi, illetve tizenkettedik nő dohányzott, a cigarettázók száma mégis nőtt, hiszen a Föld lakossága azóta növekedett. 

Több orosz nő dohányzik most, mint 25 éve

A tanulmány megállapította azt is, hogy bizonyos országokban sikeres erőfeszítéseket tesznek a dohányzás visszaszorítására, ugyanakkor vannak helyek ahol semmilyen változás nem történt, sőt például Oroszországban 4 százalékkel nőtt a dohányzó nők száma az elmúlt 25 évben.