Gigantikus hajó rejtőzhet az olaszországi Nemi-tóban

2017.04.06. 10:00

Caligula római császár (12–41) feltételezett harmadik hajójának keresését kezdték meg szerdán Olaszországban, a Rómától 30 kilométerre délre fekvő Nemi-tóban.

A hajót hanglokátorokkal keresik a csendőrség és a parti őrség búvárjai. A keresőakció Lazio tartomány műemlékvédelmi hivatalának irányításával indult.

Óriási hajók egy kicsiny tavon

Caligula két óriási hajót építtetett, amelyek alig tudtak mozogni a festői szépségű Nemi városka melletti kicsiny tavon. Az úszó palotaként emlegetett vízi járművek az I. században süllyedtek el. Nem tisztázott, hogy a hajókat rögtön Caligula hatalmának 41-es megdöntésekor vagy valamikor később süllyesztették-e el, antik források nem szólnak erről.

Mussolini idején, 1930-ban a tavat lecsapolták, és akkor sikerült is kiemelni a tó iszapjából a jó állapotban fennmaradt két hajóroncsot, amelyet egy külön e célra emelt múzeumi csarnokban helyeztek el. 1944-ben azonban a roncsok egy rejtélyes tűzvészben megsemmisültek. A régészek azonban 16. századi kéziratok alapján azt feltételezik, hogy a tó fenekén ott kell lennie egy harmadik hajónak is.

Caligula szobraForrás: CC-BY/Pierre-Selim Huard

A kis tó méreteihez képest Caligula hajói óriásinak számítottak: az egyik hajó 73 méter hosszú és 24 méter széles, a másik 71 méter hosszú és 20 méter széles volt. A hajók egyikén Diana istennőnek emeltek templomot aranyozott bronztéglákból, márványoszlopokkal, mozaikpadlóval. A másik hajón egy valóságos palotát építettek, melyben melegvízvezeték-rendszer gondoskodott arról, hogy mindig legyen forró víz a termákban Caligulának és udvaroncainak.

Az egyik hajó rekonstrukciójaForrás: Wikimedia Commons