Vajon segít a meleg tej elaludni?

takaró tej bögre otthon Igaz vagy sem? A legnagyobb egészségmítoszok dr. life
A meleg tej segít az elalvásban, de ehhez többet kellene inni, mint egyetlen pohár vagy bögre
Vágólapra másolva!
Ha álmatlan az ember, számoljon bárányokat, vagy igyon meleg tejet - tartja a népi bölcsesség. De valóban segít a meleg tej az elalvásban?
Vágólapra másolva!
A meleg tej segít az elalvásban, de ehhez többet kellene inni, mint egyetlen pohár vagy bögre Forrás: Thinkstock

Éjszaka, amikor az ember nem tud aludni, állandóan az órára pillant. Gondolatban már pánikol is a másnaptól.

- ez a matek mindenkinek ismerős lehet.

És akkor előkerül egy régi jó barát a háztartásból, ami a testet felmelegíti, a gondolatokat megnyugtatja, és még álomba is szenderít: a meleg tej. Csecsemőkortól kezdve tejet iszik az ember, amely nyugodt alvást biztosít számára.

De vajon felnőttkorban is ugyanazt a hatást kelti a meleg tej, amit a palackból töltenek ki, és mikróban melegítenek fel? A Spiegel ennek járt utána.

Mint ahogyan azt sokan kipróbálták már, igen, a tej így is segít. Erre viszonylag egyszerű a magyarázat. A tej

triptofánt tartalmaz,

ez egy olyan aminosav, amit a szervezet nem képes magától termelni. Jótékony hatásai közül az egyik, ez esetben a legfontosabb, hogy segít leküzdeni az alvászavarokat. A belső óra karbantartásáért felelős, továbbá hozzájárul, hogy ébernek és fittnek érezhessük magunkat. A triptofán először boldogságérzetet ad, majd a különböző kölcsönhatások révén létrehozza

a melatonint, egy olyan hormont, amely az alvásért felelős.

De ahogy mindennel, úgy a tejjel is kialakulhat egy úgynevezett triptofánparadoxon. Ez annyit jelent, hogy ha hozzászokik a szervezet az állandó tejbevitelhez, akkor egyre kevésbé fejti ki a várt hatását.

Akadhat egy olyan probléma, hogy bizonyos ételek, mint a pulyka, a kakaó, a burgonya inzulint bocsát ki a szervezetben, ami megakadályozza az aminosav agyba juttatását.

Még nagyobb gond, hogy általában nem elegendő a tej mennyisége az alváshoz. Ugyanis egy pohár tej kb. 40 milligramm aminosavat tartalmaz, a kutatások szerint pedig egy embernek az alváshoz 1000 milligrammra lenne szüksége, vagyis

nagyjából 25 pohár tejet kellene meginni.

Mégis van, aki még mindig abban hisz, hogy egy kis tej segít az elalvásban. Fogalmazzunk úgy, hogy az inkább csak egy bevált pszichológiai hatás. De még mindig jobb módszer, mint hogy rendszeresen gyógyszerek hatására aludjon el az ember. A titok a Spiegel szerint igazából abban rejlik, hogy rendszeresség szükséges az ember életében a nyugodt alváshoz. Ha hétköznap korán kell felkelni, akkor hétvégén szabad a megszokottnál többet aludni. Úgymond

a hétköznapi rutint fent kell tartani.