Ikerpár született huszonhat éves spermium felhasználásával

Hogyan árthatunk a gyereknek már a születése előtt? illusztráció, megtermékenyítés
Vágólapra másolva!
Bekerült a Guinness-rekordok Könyvébe az a férfi, akinek 26 éve lefagyasztott hímivarsejtjeivel termékenyítették meg párja petesejtjét.
Vágólapra másolva!

A skót származású zenész – akinek nevét nem hozták nyilvánosságra – 21 éves volt, amikor lefagyasztatta spermáját. Erre azért volt szükség, mert akkoriban rákkal küzdött, és az orvosok kemoterápiával igyekeztek meggyógyítani őt, ami bizonyos esetekben meddőséget idézhet elő – írja az Independent.

A hímivarsejtek 26 évig és 243 napig voltak lefagyasztva. 2010-ben olvasztották ki őket, majd lombikeljárás segítségével megtermékenyítették velük a férfi párjának petesejtjét. Az eljárásnak köszönhetően egy egészséges ikerpár – egy fiú és egy lány – jött a világra.

A férfi hét évvel később, 2017-ben állt a nyilvánosság elé történetével, miután kiderült, hogy név nélkül is bekerülhet a Guinness-rekordok Könyvébe. A korábbi csúcstartó, Alex Powell hímivarsejtjei 23 évig voltak hibernált állapotban. A férfi szintén a kemoterápia mellékhatásától való félelem miatt döntött az eljárás mellett.

A brit Humán Embriológiai és Fertilizációs Hatóság szerint a hímivarsejteket több mint 40 évig lehet eltárolni, ám nem mindegyik spermium éli túl ezt a hosszú időtartamot.