Az emberi agyban a rácssejtek aktivitása összefügg a környezet méretével - állapította meg kutatók egy nemzetközi csoportja az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kara (ELTE PPK) szakembereinek részvételével.

Virtuális koordinátarendszer az agyban

A kutatásról szóló tanulmány az amerikai tudományos akadémia lapjának (PNAS) legfrissebb számában jelent meg - közölte az egyetem az MTI-vel kedden. A rácssejteket korábban Edvard és May-Britt Moser írta le rágcsálókban,

a norvég tudósok 2014-ben Nobel-díjat kaptak eredményeikért.

"A rácssejtek működése mentális térképünk alapja, mert hozzájárul egy olyan, az agyunkban élő virtuális koordinátarendszer kialakulásához, melyben elmozdulásunk pontosan leképeződik" - olvasható a közleményben.

Edvard és May-Britt Moser Nobel-díjas norvég neurofiziológusokForrás: NTNU


A Moser házaspár kutatásának egyik legfontosabb eredménye volt, hogy kimutatták, e koordinátarendszer léptéke független attól, hogy mekkora az a környezet, amelyben az állat van. A kutatókat azonban sokáig izgatta a kérdés, hogy vajon ennyire statikusan működnek-e a rácssejtek az emberben is - tették hozzá.

Az emberi rácssejtek aktivitása függ a környezettől is

A kísérlet résztvevői tablet segítségével különböző méretű virtuális környezetekben tájékozódtak, melyek között volt kis hátsó udvar, de olyan nagy tér is, mint a Louvre egyik belső udvara.

Az emberi agyForrás: Wallpaperfolder.com

"Ehhez hasonló kísérletekben a rágcsálók rácssejtjei nem változtatják tüzelési mintázatukat, a mi kutatásunk azonban azt mutatta, hogy embereknél a rácssejtek aktivitása igenis összefügg a környezet méretével" - írták, hozzátéve, hogy

ez a fontos különbség az emberi kognitív rendszer sokkal komplexebb természetéből következik,

ami tehát a mentális térkép kialakításakor figyelembe veszi a környezet sajátosságait is.

Jelentősége lehet az Alzheimer-kór kezelésében is

"Vizsgálatunk rávilágít arra is, hogy bár a rágcsálókkal végzett kutatások fontosak az agykutatás szempontjából, ezeket az eredményeket nem mindig lehet egyszerűen kiterjeszteni és általánosítani az emberre" - összegezte Nádasdy Zoltán, az ELTE PPK egyetemi docense, a Texasi Egyetem kutatója és Török Ágoston, az ELTE PPK oktatója.

Forrás: AFP

A kutatók a jövőben a virtuális valóság alkalmazásával folytatják a kísérleteket.

Ez lehetőséget teremt a környezet olyan fokú manipulációjára, amelyet valós viszonyok között nem lehetne megvalósítani. A szakemberek azt remélik, az új technológia kombinációjával végre bepillantást nyerhetnek az Alzheimer-kór korai felismerésében és kezelésében egyaránt kulcsszerepet játszó agyi terület működésébe.