Sokáig akar élni? Biciklizzen!

biciklizés, kerékpározás, munkába
Germany: Hohenzollern Bridge with Cologne Cathedral. Photo from 23 September 2013.
Vágólapra másolva!
Az intenzív séta és biciklizés javítja a közérzetet és a betegségek kialakulásának esélyét is csökkenti. 
Vágólapra másolva!

A Glasgow-i Egyetem kutatócsoportja azon dolgozik, hogy a biciklizés jótékony hatását bebizonyítsa. Vizsgálatuk szerint a rendszeres kerékpározás 41 százalékkal kissebítette a bármi okból bekövetkező halálozás kockázatát, 45 százalékkal csökkentette a rák és 46 százalékkal a szívbetegség kialakulásának esélyét.

A bringások hetente 30 mérföldet tekertek, és minél hosszabb távokat tettek meg, úgy javult az egészségük. Akik inkább a sétát választották, azok napi 6 mérföldet gyalogoltak és ez nagyban segítette a szívbetegségek javulását.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Kalker

Kifogynak a levegőből

Néha elfogja az embereket a nehéz légzés, a fulladás egy hosszú távú menet után. Ez a tünet leginkább a dohányzó, túlsúlyos vagy diétázó embereknél fordul elő. A kerékpározás a betegségek megelőzésében segít inkább, nem a fogyásban. A biciklizés azért jobb a sétánál, mert intenzívebb és tovább tart.

Ha valaki aktívan sétál és kerékpározik, még nem jelenti azt, hogy maratonra kell készülnie. Minden, ami kicsit is megizzasztja az embert, lehet az házimunka is, javíthat a közérzetén és egészségén.