Elbutulást, stroke-ot okozhatnak a diétás üdítők?

Diétás ital Ez Zsír! Egyik kutya másik eb? „Diétás” italok kontra cukrozott üdítők
Vágólapra másolva!
A cukros üdítők egészségi kockázatairól már nagyon sokat írtak. A kutatók számos esetben találtak összefüggést súlyos egészségi problémák és az üdítők fogyasztása között. Csak néhány példa: elhízás, szívbetegség, diabétesz és korai halálozás. Egy új kutatás azonban arra utal, hogy a mesterséges édesítőkkel ízesített diétás üdítők sem teljesen ártalmatlanok.
Vágólapra másolva!

Az Amerikai Szívtársaság (American Heart Association) folyóiratában, a Stroke-ban csütörtökön megjelent tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik naponta legalább egy, mesterséges édesítővel ízesített üdítőt isznak, majdnem háromszoros a stroke (agyi érkatasztrófa) vagy a demencia (időskori elbutulás) kialakulásának veszélye, olvasható a CBS News oldalán.

Nem tekinthető bizonyítéknak

A kutatók figyelmeztetnek azonban arra, hogy a tanulmány csak összefüggést tár fel,

de nem bizonyítja, hogy a diétás üdítők ténylegesen stroke-ot vagy demenciát okoznának.

Ennek ellenére hangsúlyozzák, hogy a tanulmány felhívja a figyelmet: több kutatás szükséges a területen.

A diétás üdítőitalok stroke-ot okozhatnak Forrás: Thinkstock

Bár a tanulmány nem talált hasonló összefüggést a stroke és a demencia, valamint a cukros üdítők fogyasztása között, a szerzők szerint ez nem jelenti azt, hogy akkor most azt kezdjék mértéktelenül nyakalni az emberek.

A cukros italok sem jelentenek egészségesebb alternatívát

„Noha nem találtunk összefüggést a stroke vagy a demencia és a cukrozott italok fogyasztása között, ez egész biztosan nem azt jelenti, hogy ez utóbbi egészséges alternatíva" – mondta Matthew Pase, a tanulmány vezető szerzője egy közleményben.

Tízéves követési periódus

A kutatók a stroke-tanulmányhoz majdnem 2900, 45 év feletti ember, a demenciatanulmányhoz pedig közel 1500, 60 év feletti ember adatait elemezték. A résztvevők feljegyezték az evési és ivási szokásaikat. A kutatók egy hétéves időszak folyamán három különböző alkalommal tekintették át az adatokat.

Ezután 10 évig követték nyomon a résztvevőket, hogy lássák, kialakult-e stroke vagy demencia, majd összehasonlították az étkezési szokásokat az egészségi problémák kialakulásának kockázatával.

Háromszoros kockázat

A követési időszak végén 97 stroke-os esetet (amelyből 82 isémiás volt, azaz az erek elzáródásából keletkezett) és 81 demenciás esetet (amelyből 63 Alzheimer-kór volt) találtak a kutatók.

A vizsgálatnál figyelembe vettek számos más kockázati tényezőt, például az életkort, a nemet, a kalóriabevitelt, az iskolázottságot, a diabéteszt és az Alzheimer-kórra hajlamosító genetikai faktorokat.

A diétás üdítők sem egészségesebbek, mint a cukrozottak Forrás: Thinkstock

Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál az embereknél, akik naponta legalább egy, mesterséges édesítővel ízesített üdítőt ittak, háromszor akkora gyakorisággal alakult ki isémiás stroke és 2,9-szeres gyakorisággal az alzheimeres demencia, mint azoknál, akik nem fogyasztottak ilyet (vagy ilyen sokat).

A tanulmány korlátai

Mint a kutatók is elismerik, a tanulmánynak sok korlátja van. Mint megfigyelési tanulmány, nem tudja bizonyítani az ok-okozati összefüggést. Az emberek nem ittak ugyanolyan gyakorisággal cukros, mint diétás üdítőt, ami a szerzők szerint egyik oka lehet, hogy nem találtak hasonló összefüggést a cukros italok és a betegségek között. Ráadásul a tanulmányban részt vevő személyek száma is alacsony volt.

A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) állásfoglalása a cikkhez

Az ISA állásfoglalása leszögezi: nincs hihető mechanizmus annak magyarázatára, hogy potenciális kapcsolat volna a diétás üdítők és az agyvérzés (stroke) vagy a demencia kialakulása között. Napjainkban az elhízás (ami egyben a szív- és érrendszeri betegségek, köztük a stroke fő kockázati tényezője) és a demencia ismert rizikófaktorának számító cukorbetegség egyre inkább terjedőben van világszerte. Az ISA álláspontja szerint ebben a helyzetben népegészségügyi szempontból veszélyes elrettenteni az embereket az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek használatától, hiszen azok biztonságos és hatékony módját jelentik a testsúlycsökkentésnek és -karbantartásnak éppúgy, mint a vércukorszint-szabályozásnak. A kutatók (Pase és szerzőtársai) maguk is hangsúlyozták, hogy a tanulmányuk egyetlen embercsoport megfigyelésére épült és nem alkalmas ok-okozati összefüggés kimutatására.