Megtalálták az eddigi legnagyobb japán dinoszaurusz-csontvázat

2017.04.28. 16:30

Egy nyolc méter hosszú hadrosaurida maradványait fedezték fel régészek Hokkaidó hegyei között, a lelet a legnagyobb megkövesedett dinoszaurusz-csontváz, amelyet a kelet-ázsiai országban feltártak.

A Hokkaidói Egyetem és a mukavai városi múzeum munkatársai szerint a nagyjából 72 millió éves fosszilis maradványok "a Japánban folyó dinoszauruszkutatás történetének legnagyobb felfedezései közé tartoznak".

A szakemberek elmondták, hogy rendkívül ritkán találni annyi megkövesedett csonttöredéket egyetlen dinoszaurusztól, ami lehetővé teszi a csontváz egészének rekonstruálását. A hadrosaurida, vagy más néven kacsacsőrű dinoszaurusz maradványait egy felső krétakori kőzetrétegben fedezték fel a kutatók. Annak idején a területet 80-200 méter mély tengervíz borította.

Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Moritaka Nakamura

Az ásatási munkálatok 2013-ban kezdődtek, miután egy helyi gyűjtő tíz évvel korábban egy farokcsontot talált a helyszínen. A szakemberek azóta több mint ezer megkövesedett csontot hoztak a felszínre.

A gyakori hadrosauridák növényevők voltak a késő kréta kor idején Laurázsia - a mai Ázsia, Európa és Észak-Amerika - területén. A kutatók szerint a most felfedezett példány a parthoz közeli területeken élhetett.