Stephen Hawking szerint 100 éven belül el kell hagyni a Földet, ha az emberiség életben akar maradni.

A neves elméleti fizikus úgy véli, hogy egyre fenyegetőbb a veszélye annak, hogy a földi életet elsöpri valamilyen katasztrófa, például aszteroidabecsapódás, járvány, túlnépesedés vagy a klímaváltozás.

Tavaly még optimistább volt

Ahogy a bolygónk egyre élhetetlenebbé válik a következő száz évben, a jövő nemzedékek számára egyre fontosabb lesz új létezési lehetőséget keresni az űrben, fejtegeti Hawking a BBC új dokumentumfilmjében (Expedition New Earth).

Stephen HawkingForrás: Getty Images/2016 Getty Images/Jemal Countess

Tavaly novemberben Hawking még konzervatívabb volt a becsléseit illetően. Akkor azt mondta: nem hiszem, hogy még 1000 évet életben maradnánk ezen a törékeny bolygón".

Közel a fenyegető katasztrófa

„A kozmológia legújabb felfedezéseit az űrből tettük, ahonnan megszakítás nélkül szemlélhetjük az univerzumunkat, de az emberiség jövője érdekében továbbra is folytatni kell az űrbe való látogatásainkat" – folytatta Hawking.

Úgy vélem, hogy a földi életet egyre inkább ki van téve annak a veszélynek, hogy elsöpri egy katasztrófa, amilyen például egy atomháború, egy genetikailag módosított vírus vagy más veszély" – tette hozzá a professzor.