Felfedezték az utolsó afrikai dinoszauruszt

2017.05.04. 11:11

A 66 millió évvel ez előtt kihalt dinoszauruszok egyik legutolsó képviselőjére bukkantak egy észak-marokkói foszfátbányában.

A fosszília vizsgálata – amely a Bath-i Egyetem kutatóinak vezetésével zajlott – arra utal, hogy a Gondwana szuperkontinens kréta időszakban bekövetkezett széttöredezése után különálló dinoszauruszfauna fejlődött ki Afrikában.

Az utolsó dinók egyike

Az új faj, a Chenanisaurus barbaricus volt az utolsó dinoszauruszok egyike a Földön és azok közé tartozott, amelyet a 66 millió évvel ez előtt bekövetkezett aszteroidabecsapódás pusztított ki.

A Chenanisaurus barbaricus fantáziarajzaForrás: Dr Nick Longrich, Milner Centre for Evolution, University of Bath

Az észak-amerikai T. rex kisebb afrikai kortársa volt. Ősmaradványa annak bizonyítéka, hogy ebben az időben létezett különálló dinófauna a déli féltekén.

Nagyon kevés maradvány került elő

A kréta végén, közvetlenül a kihalásuk előtt Afrikában élt dinoszauruszokról szinte semmit sem tudunk, olyan kevés fosszília került elő eddig. Ebben az időben magas volt a tengerszint, ezért a legtöbb ősmaradvány tengeri kőzetekből került elő.

Ezek közé tartoznak a marokkói foszfátlerakódások, amelyek egy ősi tengerfenék maradványai, ami 66 millió éve rakódott le.

Abeliszauruszok

Nick Longrich a Bath-i Egyetem paleontológusa a múlt évben vizsgálta meg a ritka leletet, egy állkapocscsont töredékét, amelyet a Sidi Chennane bányában találtak. Marokkói, francia és spanyol munkatársaival közösen megállapították, hogy egy abeliszaurusz maradványáról van szó.

Az abeliszauruszok a T. rexhez és más tyrannoszauruszhoz hasonlóan két lábon járó ragadozók voltak, de orruk rövidebb, tompább, karjuk pedig még apróbb volt. Míg a tyrannoszauruszok Észak-Amerikát és Ázsiát uralták, az abeliszauruszok a kréta végi Afrikának, Dél-Amerikának, Indiának és Európának voltak a csúcsragadozói.

Egy Tyrannosaurus rex Gallimimusokat üldöz (komputergrafika)Forrás: AFP/SPL

Különösen izgalmas lelet

„Jószerivel nincs egyetlen dinoszauruszmaradványunk ez idő tájról Marokkóban, sőt valószínűleg ez az első elnevezett dinoszaurusz a kréta végi Afrikából" – mondta Longrich. „Egyben ez az egyik utolsó dinoszaurusz Afrikában, mielőtt a tömeges kihalás eltörölte volna a dinoszauruszokat."

„Azért is izgalmas lelet" – magyarázta Longrich – „mert bemutatja mennyire különböző fauna élt ez idő tájt a déli féltekén."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK