Az eddigi legrégebbi, 45-55 millió éves orchideafosszíliát fedezték fel az Oregoni Állami Egyetem kutatói egy ősi borostyánkőben.

A Balti-tenger környékéről származó megkövesedett gyanta legszembetűnőbb áldozata egy gombaszúnyog, amikor azonban a szakemberek alaposabban szemügyre vették a rovart, észrevettek egy pollenzacskót az egyik lábán.

Mindössze néhány év telt el azóta, hogy egyáltalán bizonyítékot találtunk ősi orchideák létezésére, mivel azelőtt semmilyen fosszilis maradvány nem állt a rendelkezésünkre" - jegyezte meg közleményében George Poinar Jr., az egyetem munkatársa.

Forrás: George Poinar, Oregon State University

Az eddig talált legrégebbi orchideamaradványok 20-30 millió évesek. A mostani lelet azonban azt sugallja, hogy az orchideák már az eocén korban is jelen voltak. Legkevesebb 28 ezer fajával, az orchideafélék családja a Föld növény- és állatvilágának egyik legváltozatosabb tagja. A család tagjai különböző módokon csalogatják magukhoz a beporzó rovarokat. Egy részük a rovarok táplálékára emlékeztető illatot bocsát ki magából.

A kutatók a Botanical Journal of the Linnean Society című folyóiratban ismertették az eredményeiket.