Véletlennek köszönhetően fedezték fel az új kék színt

2017.05.12. 15:32

Az új kék pigmentet még 2009-ben fedezte fel egy véletlen következtében Mas Subramanian, az Oregoni Állami Egyetem kémikusa, de csak most készítenek belőle színes ceruzát.

A YInMn (becézve jin-min) kéknek elnevezett festék felfedezése egy szerencsés laboratóriumi véletlennek köszönhető. Mas Subramanian a diákjaival közösen elektronikában használható anyagokat kerestek. Ezért különböző anyagokat kevertek össze, és ezeket magas hőmérsékletű kemencébe tették.

Véletlen szerencse

2009-ben egy hallgató ittrium- (Y), indium- (In) és mangán- (Mn) oxid keverékét rakta be a kemencébe. Amikor kihúzták az anyagot, ámulva látták, hogy milyen gyönyörű kék színű.

Mas Subramanian az új kék anyaggalForrás: Karl Maasdam/Oregon State University

Subramanian rögtön tudta, hogy fontos dolgot találtak. Az emberek évszázadok óta keresnek jó, tartós kék színanyagot" – mondta.

Subramanian csoportjának felfedezése előtt utoljára Louis Jacques Thenard francia kémikus talált új kék pigmentet, a kobaltkéket 1802-ben.

2017 végén kerülhet forgalomba

A fogyasztóknak azonban még 2017 végéig várni kell az YInMn kék ceruzákra, amíg be nem fejezik az anyag toxicitási vizsgálatát, hogy megkapja az FDA engedélyét.

A Crayola új kékkel készült ceruzájaForrás: Crayola

A ceruzát gyártó Crayola pályázatot írt ki az új szín elnevezésére, mert az YInMn kéket meglehetősen nehéz kiejteni.