A dinoszauruszoknál is korábbról származnak az antibiotikumoknak ellenálló Enterococcus szuperbaktériumok, amelyek remekül alkalmazkodtak a modern kórházi környezethez - állítják kutatók a Cell című amerikai tudományos folyóiratban közölt tanulmányukban.

A szakemberek szerint ezen kórokozók őse nagyjából 450 millió évvel ezelőtt élt, körülbelül akkor, amikor az állatok először kimásztak a szárazföldre.

A kutatók hangsúlyozták: a mostani eredmények segíthetnek jobban megérteni, hogy miként válnak ellenállóvá ezek a baktériumok az antibiotikumokkal szemben, ami mára az egyik vezető közegészségügyi problémává nőtte ki magát világszerte.

Genomelemzés

"A mai Enterococcusok genomjának és viselkedésének elemzése révén sikerült visszatekernünk az idő kerekét a legkorábbi ősükhöz és összeraknunk egy képet arról, hogy miként érték el mai formájukat ezek a teremtmények" - magyarázta közleményében Ashlee Earl, a tanulmány egyik szerzője.

Humán neutrofil kebelezi be a S. aureus szuperbaktériumotForrás: NIAID

"Annak megértése, hogy a környezet, amelyben élnek, miként befolyásolja a mikrobák új tulajdonságainak kialakulását, segíthet megjósolni, hogy a mikrobák miként fognak alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, az antimikrobiális kézmosó szappanokhoz, a fertőtlenítőkhöz és minden egyéb olyan szerhez, amelyet a terjedésük megakadályozására fejlesztettek ki" - részletezte a szakember.

Szinte az összes szárazföldi állatban előfordul

Az Enterococcusok ma a legtöbb, ha nem az összes szárazföldi állat beleiben megtalálhatóak, és annak idején a mára kihalt teremtmények, úgy mint a dinoszauruszok és szárazföldre elsőként kimerészkedett százlábúszerű élőlények gyomrában is előfordultak.

Ami azonban még ennél is fontosabb, hogy akármikor feltűnt egy új állatfaj - akár a tömeges kihalási eseményeket követően -, vele együtt az Enterococcusok egy új típusa is megjelent, és a baktériumok szép fokozatosan ellenállóvá váltak a szárazsággal, az éhínséggel, a fertőtlenítőkkel és sok antibiotikummal szemben.

"És éppen ezek azok a tulajdonságok, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy megmaradjanak a modern kórházi környezetben" - összegezték a tanulmány szerzői.