A fák is környezetszennyezők kánikulában

kültéri iroda outdoor office természet, parkok laptop dolgozó ember munka
Woman using laptop in hotel courtyard
Vágólapra másolva!
A fák ültetése népszerű stratégia a városok „zöldebbé" tételében. Most azonban fény derült a városi faültetés egyik árnyoldalára. Kánikulai időben ózont bocsátanak ki, amellyel növelik a légszennyezést.
Vágólapra másolva!

A fák városokba ültetésének sok jótékony hatása van. Tárolják a szenet, szabályozzák a hirtelen esőzésekkor lezúduló vizet és árnyékot nyújtva hűtik a területeket.

Viszont azt is tudják már egy ideje, hogy a fák és más növények úgynevezett illó szerves vegyületeket bocsátanak ki, amelyek más anyagokkal kölcsönhatásba lépve növelik a környezetszennyezést. A hőmérséklet emelkedésével pedig növekszik a kibocsátott illó anyagok mennyisége.

Forrás: PhotoAlto/Sigrid Olsson / Altopress/Sigrid Olsson

Galina Churkina és munkatársai számítógépes szimulációval vizsgálták a légszennyező anyagok jelenlétét Berlin-Brandenburg városi részén a 2006-os hőhullám idején. Kiderült, hogy a városi zöld növényzet által kibocsátott illó szerves anyagok általában 6-20 százalékkal járultak hozzá az ózonképződéshez, és ily módon a környezetszennyezéshez, kánikula idején viszont ez az arány 60 százalékra is felszökött, olvasható az Environmental Science & Technology folyóiratban megjelent tanulmányban.