Ritka meteoritot találtak Csehországban

2017.05.17. 19:34

Értékes meteoritot találtak a Prágától keletre fekvő Hradec Králové város közelében.

Pontosan ismerték a világűrbéli útját

A 134 gramm súlyú meteorit, amely a Hradec Králové nevet kapta, bizonyíthatóan 2016. május 17-én esett le a Földre - közölte Pavel Suchan, a Cseh Tudományos Akadémia asztronómiai intézetének szóvivője újságírókkal szerdán Hradec Královéban.

Az atmoszférában meteorként felvillanó kozmikus vándorok maradványaiból rendez árverést a patinás londoni Christie's aukciós házForrás: Nasa

Az akadémia szerint ez a meteorit Csehországban az ötödik, a világon pedig mindössze a 30. olyan égitestdarab,

amelynek előző útját a világűrben műszeres méréseknek köszönhetően pontosan ismerik a szakértők.

A Hradec Králové-meteorit annak a mintegy 90 kilogrammos, 40 centiméter átmérőjű meteoroidnak (kisbolygónál,azaz 50 méer átmérőnél kisebb szilárd égitest) a maradványa, amelynek útját az atmoszférában 2016. május 17-én a csillagászok bemérték, és amely aznap hajnali három óra után a Sovetice, Benátky és Cisteves települések által behatárolt területen esett szét.

A megtalálót illeti az általa felfedezett meteorit

Csillagászok felhívására a körzetet akkor több száz önkéntes kutatta át. Egyikük 2016. július 30-án megtalálta a meteoritot, de azt csak idén március 22-én adta át a csillagászoknak.

A megtaláló állítólag attól tartott, hogy a csillagászok elkobozzák a meteoritot.

A cseh törvények ezt azonban nem szabályozzák, így a megtalálón múlik, odaadja-e a tudósoknak vagy megtartja magának.

A Hradec Králové közelében megtalált kőmeteorit darabjaiForrás: Ceska Televize

A csillagászok a 134 grammos meteoritból egy 22 grammos darabot kutatások céljára levágtak, a többit visszaadták a megtalálónak. Megállapították, hogy kondritról van szó, vagyis kőmeteoritról, amely nem tartalmaz fémet (vasat), így fémdetektorral nem lelhető fel.

A csillagos égbolton átsuhanó tűzgömbForrás: NASA

Az étékes leletet hivatalos nyilvántartásba vették és a jövőben múzeumban kiállítják. A világon eddig mindössze 30 olyan meteoritot találtak, amelynek pontos útját a világűrből a Földre a műszerek regisztrálták. Csehországban öt ilyen meteorit van.