Egyre nő a túlsúlyosok és elhízottak száma az iparosodott országokban a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) csütörtökön közzétett friss jelentése szerint.

A felnőttek több mint fele és majdnem minden hatodik gyerek túlsúlyos vagy elhízott az OECD-országokban, az "elhízásjárvány" az elmúlt öt évben tovább terjedt, bár az üteme lassult - derült ki az Obesity Update 2017 című tanulmányból.

Az elmúlt évek lassulása ellenére az előrejelzések minden megvizsgált országban az elhízás növekedését jósolják. Az elhízottak aránya a legmagasabb az Egyesült Államokban, Mexikóban, Új-Zélandon, a negyedik a sorban Magyarország. Ezekben az országokban a 15 évesnél idősebb lakosság legalább 30 százaléka elhízott.

Az elhízás anyagcsere-problémák nélkül is jelentősen növeli a szívroham kockázatátForrás: Thinkstock

Japánban és Dél-Koreában a legalacsonyabb az elhízott felnőttek aránya, Japánban 3,7, Koreában 5,3 százalék. Az előrejelzések szerint növekedés Svájcban és Dél-Koreában lesz a legerősebb.

Egyre nagyobb problémát jelent az adatait a témában rendelkezésre bocsátó 29 országban a gyerekek elhízása, a 15 évesek körében a 2001-2002-es átlagosan 12 százalékról 2013-2014-re 15,5 százalékra emelkedett a túlsúlyosak (köztük az elhízottak) aránya. Magyarországon 16 százalék a 2013-2014-ben mért ráta.

Elhízottnak azt tekintik, akinek testtömegindexe (kilogrammban megadott testtömeg és a méterben mért testmagasság négyzetének hányadosa, BMI) 30-nál magasabb. Akinek 25 és 30 közé esik a BMI-je, túlsúlyosnak számít.