Holtan találták az ufókutatót, előtte fura SMS-t küldött az anyjának

51-es körzet
A Roswellben 1947 július 2-án lezuhant állítólagos űreszközben a szóbeszéd szerint három idegen holttestét is megtalálták
Vágólapra másolva!
Max Spiers 2016-ban azért látogatott Varsóba, hogy előadást tartson az ufókutatásairól. Az egyik nap azonban holtan találták a kanapéján. Előtte állítólag ijesztő üzenetet küldött az anyjának. Halála még ma is megmozgatja az összeesküvés-elméletek híveinek fantáziáját.
Vágólapra másolva!

A brit Max Spiers „alternatív tudományok" és összeesküvés-elméletek „kutatásával" foglalkozott. A 39 éves férfi éppen Varsóban járt előadást tartani az ufókutatásai eredményéről, amikor egyik nap holtan találták a barátnője kanapéján.

Gyilkos összeesküvés?

Ez még önmagában nem lenne annyira különös, de állítólag a halála előtt néhány nappal a következő üzenetet küldte az anyjának:

„Bajban van a fiad. Ha bármi történik velem, vizsgáld ki!"

A hatóságok azt állapították meg, hogy természetes halállal halt meg, sőt a holttestet sem boncolták fel. Egy fura körülményt azonban feljegyzett a kihívott orvos: Max halála előtt sötétbarna folyadékot hányt (persze ez lehetett vér is).

A hatóságok eltussolják az igazi okot?

A furcsaságok miatt a férfi édesanyja, Vanessa Bates meg van győződve arról, hogy a fia – aki különben jó egészségnek örvendett – nem természetes halállal halt meg. Úgy gondolja, hogy Max a kutatásai folyamán olyan kényes anyagokra bukkant, amelyet a hatóságok el akartak tussolni, és ezért eltették a fiát láb alól.

A Roswellben 1947 július 2-án lezuhant állítólagos űreszközben a szóbeszéd szerint három idegen holttestét is megtalálták Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

A holttestet hat nap után szállították haza Nagy-Britanniába, légmentesen lezárt koporsóban. Az elbeszélések szerint

a hulla olyan gyorsan bomlott, hogy a koporsó kinyitása után a hatóságok nem javasolták a család tagjainak a tetem megnézését.

Ám nővére a figyelmeztetés ellenére is megnézte a holttestet, és úgy nyilatkozott, hogy nem ismerte fel a testvérét, annyira lebomlott a test.

A brit boncolás sem jutott egyértelmű eredményre, bár az erőszakos halált az ottani szakértők is kizárták. Ezt azonban nemcsak az anya, hanem több „kutatótársa" sem hiszi el.

Különösen az 1950-es években csapott magasra az ufóláz Forrás: Dreamstime

Holott van kézenfekvőbb magyarázat is a fiatal férfi hirtelen halálára. Kiderült, hogy Max mégsem volt annyira egészséges, mint azt híresztelték.

Paranoid skizofréniában szenvedett, és személyiségzavarai voltak. Ezenkívül számos függőség miatt többször is járt rehabilitációs intézetekben. Ezek együttesen könnyen hozzájárulhattak korai halálához.

Miért hisznek sokan a konteókban?

Az emberek azonban szeretik az összeesküvés-elméleteket. Rob Brotherton pszichológus szerint evolúciósan belénk van kódolva, hogy hajlamosak vagyunk hinni az összeesküvés-elméletekben. A túlélésünk szempontjából fontos, hogy megfigyeljük a minket körülvevő világot, és megpróbáljuk megérteni a működését. A konspirációs teóriák három ok miatt nagyon népszerűek.

  1. Ha valamilyen nagy horderejű dolog történik, úgy érezzük, muszáj mögötte valami nagy horderejű dolognak állnia. Egyszerűen nem tűnik túl valószerűnek, hogy egy magányos lövész képes lehet kivégezni az Egyesült Államok elnökét.
  2. Vannak dolgok, amikről nehéz elhinni, hogy csak véletlen egybeesésekről van szó.
  3. Ha kialakul a fejünkben egy elmélet, hajlamosak vagyunk sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítani az azt alátámasztó jeleknek, míg az ellentmondásokat egyszerűen figyelmen kívül hagyjuk.