A fogság unalma szülte zoológiai megfigyelés történelmi jelentőségű győzelmet kovácsolt a 18. század végén.

Amikor a pók adott tanácsot az inváziós sereg tábornokának

Az 1794-ben Franciaország megtámadta Hollandiát. A hollandoknak nem sok esélyük volt a jól felszerelt francia csapatokkal szemben, ezért átszakították a gátakat és a tenger elárasztotta a termőföldeket. Mivel az ország tengerszint alatt fekszik, az egész Hollandia ár alatt volt.

Jean-Charles Pichegru tábornok portréjaForrás: Wikimedia Commons

Jean-Charles Pichegru tábornok a francia csapatok vezére megtorpant az árban úszó ország előtt

és úgy tűnt visszavonulni kényszerül, mikor egy levelet kapott, hogy ne hátráljon meg.Quatremére d'Isjonval egy Utrecht városában, holland fogságban lévő francia lovag juttatta el ezt az üzenetet a tábornoknak, és azt írta hamarosan fagyok jönnek.

Az időjós pók győzelemre segítette a franciákat (a kép illusztráció)Forrás: Wikimedia Commons

A fogoly utrechti cellájában lakó pókot, és annak viselkedéséből következtetett az időjárás franciák számára kedvező alakulására.

Pichergru megfogadta a tanácsot és nem sokára a befagyott vízen benyomultak Hollandiába.

1795. január 1-én elfoglalja Utrechtet, a Quatremére-t kiszabadítják, majd elfoglalják Hollandiát. A francia lovag haza térve könyvet írt a győzelmet kovácsolt pókról Az esetnek híre ment, és felfigyeltek a pókok időjárás előrejelző képességére.

Hogyan olvashatunk a pókok viselkedéséből?

Amikor az időjárásban változás várható, a levegő kémiai tulajdonságai megváltoznak,

melyek élettani reakciókat váltanak ki a rovarokból,

azok idegrendszerére hatva és ettől megváltozik a viselkedésük.
Az időjárás változás előrejelzésének másik eszköze a pókháló. A pók hálója nedvszívó tulajdonságú, a nedves és a száraz háló tulajdonságai pedig különböznek, ezt pedig a pók érzékeli, mivel a zsákmány befogására szolgáló háló állapota létfontosságú a rovar számára.

Óriás keresztespók (Araneus grossus)Forrás: o.leillinger@web.de/O.Leillinger

A keresztespókok kerek hálót szőnek.

Mindig szép idő várható, ha szorgosan dolgozik, nagy hálót sző, és kora reggel már a háló közepén ül

zsákmányra lesve, vagy ha ide-oda szaladgál a hálóján munkálkodva.Ha azonban nem tüsténkedik, lomha, lassú és nem a háló közepén ül, hanem megbúvik a repedésekben, vagy a levelek alatt, akkor mindig eső, a kellemes idő elromlása várható.

PókhálóForrás: John A. Adam

A házipók a szobasarkokban, elhagyott présházakban, fészerekben, istállókban lakik. Ő szép idő esetén a hálója szögletének sarkából várja áldozatát. Esőre számíthatunk akkor, ha a fal felé fordul, és az idő javulására, pedig, ha szorgosan szaladgál.