Egész bálnacsalád pusztult el a rejtélyes tragédiában

csukabálna, partravetődés
Csukabálna on East Beach, North Berwick, East Lothian in Scotland. The whale was expected to be 'put down' by a veterinarian as it was unable to be returned to the sea. AFP PHOTO / GRAHAM STUART / AFP PHOTO / GRAHAM STUART
Vágólapra másolva!
Egy elpusztult nőstény csukabálnára és a borjára bukkantak a suffolki és az essexi partvonalnál. A két állatot másfél kilométer távolságra találták meg egymástól, és attól tartanak, hogy egy hím is veszélyben van úgy 8-10 kilométerre a parttól.
Vágólapra másolva!

Vizsgálják a pusztulás okait

A szakemberek úgy vélik, hogy elvesztették a tájékozódó képességüket, és beúsztak a part menti sekély vizekbe, ahonnan nem tudtak kikeveredni. Mások szerint lehet, hogy hajócsavartól szenvedtek végzetes sérülést.

Most a helyi önkormányzat dolgozói és mentőcsapatok próbálják kideríteni, mi történt és eltávolítani az oszlani kezdő emlőstetemeket.

Az elpusztult bálnák Forrás: Felixstowe Coast Patrol Rescue Service

Egy tengerszakértői csoport van a helyszínen és valószínűleg egész éjszaka ott marad és folytatja a vizsgálatokat. A partra sodródott nőstény körülbelül hét méter hosszú és tömegét két és fél tonnára becsülik.

Csukabálnák ritkán szoktak partra vetődni

A közeli River Ore-nál egy kisebb borjút találtak, amely előtte zavartan úszkált, miután elvesztette a kapcsolatot a szüleivel. Egy nagy hímet is láttak Harwich partjai közelében, de ez még nem sodródott ki a partra.

Az egyik szakértő, John Cresswell elmondta a Daily Mailnek, hogy

Azt is hozzátette, hogy még két bajban lévő csukabálnáról is szólnak beszámolók.

Jelenleg nagyjából 800 000 csukabálna él a világon.