Az űrben az első Electron rakéta

2017.05.25. 13:29

Elindították tesztpályájára Új-Zélandról az első Electron rakétát, amely kisebb műholdak szállítására képes. 

A Rocket Lab cég Electron rakétája az első eszköz, amit Új-Zélandról lőttek fel az űrbe. A rakétát egyébként privát amerikai megbízásból indították el. 

A médiumok ugyan nem harangozták be előre a rakéta tesztrepülését, a kilövésről maga a cég tett közzé képeket a Twitteren. 

Új-Zéland Mahia-félszigetéről egy 17 méter hosszú rakétát indítottak el, amely legalább 150 kilogrammot képes feljuttatni az űrbe.  A Földtől 300 és 500 kilométerre jut el. 

A tesztprogram során mindössze három rakétát bocsátottak fel az űrbe, de egyikhez sem volt teher kötve. A Rocket Lab eredetileg 225 kilogrammos teherbírásra tervezte a szerkezetet, így biztonságosan tudja eljuttatni a mindössze 150 kilogrammos szállítmányt. 

Az Electron elnevezésű rakéta kisebb műholdak szállítására képes, amelyek leginkább időjárási adatokat, természeti katasztrófákkal kapcsolatos előrejelzéseket és aktuális tengerészeti adatokat tudnak összegyűjteni. 

Az Electron rakéta indítása Új-ZélandonForrás: AFP/Marty Melville

A Rocket Lab karbonszálas Electron rakétája 3D-s nyomtatással készült hajtóművel működik. A vállalat úgy tervezi, hogy a szolgáltatás beindulásától hetente küld majd fel rakétát. 

Miért éppen Új-Zélandról indították?

Azon kívül, hogy a Rocket Lab tulajdonsa és vezérigazgatója Új-Zélandról származik, az amerikai cégnek Új-Zélandon van az egyik leányvállalata is. Ráadásul jóval kevesebb az átmenő légiforgalom Új-Zéland fölött, mint az USA-ban, így nem kell a járatokat átütemezni ahhoz, hogy rakétákat indítsanak az űrbe. Mindemellett kiváló a földrajzi fekvése is az országnak, így a megbízó abban reménykedik, hogy 

alacsonyabb költségű űrközpont jöhet létre. 

A Rocket Lab Electron rakétája lehet a legolcsóbb módszere annak, hogy rövdebb távokra kisebb tömegű eszközöket tudjanak szállítani az űrbe. A rakéták mindössze 5 millió dollárba kerülnek.