Megkezdődött a világ legnagyobb optikai teleszkópjának építése

ELT, Távcső, teleszkóp
Az ELT művészi elképzelése madártávlatból megrajzolva
Vágólapra másolva!
Hétvégén megkezdődött a világ legnagyobb optikai teleszkópjának építése Chilében.
Vágólapra másolva!

Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) Rendkívül Nagy Teleszkópja (ELT, Extremely Large Telescope) várhatóan 2024-re készül el. Az ELT mérete a szakemberek szerint átalakíthatja majd az univerzumról alkotott képünket. Az óriástávcső legnagyobb tükörátmérője 39 méteres lesz, a tükröt 800 darab hexagonális (hatszögletű) szegmensből építik meg. A jelenlegi földi telepítésű nagy optikai távcsövek tükörátmérője az esetek többségében nem haladja meg a 8-10 métert.

Az ELT tizenötször élesebb képeket fog szolgáltatni a Hubble űrtávcsőnél. Az óriásteleszkóp az univerzum születésének kutatásában, valamint a Naprendszeren kívüli lakható bolygók feltérképezésében segíti majd a kutatókat.

Az ELT fő tükrének renderelt grafikája Forrás: ESO

A déli félteke égboltjának kutatását végző ESO vezetése 2012 nyarán határozott a világ legnagyobb optikai teleszkópjának megépítéséről. Az előkészítő munkálatok 2014-ben kezdődtek meg a helyszínen. Az ELT 130 kilométerre a chilei Antofagastától épül az Atacama-sivatagban álló Armazones hegyen, több mint háromezer méter magasan.

"Ami itt épül, az nem csak egy teleszkóp: egyike a tudomány és technológia, valamint a nemzetközi összefogásban rejlő erő legnagyobb eredményeinek" - fogalmazott az építkezés megkezdésének pénteki ünnepélyes megnyitóján Michelle Bachelet chilei elnök.

Az ELT művészi elképzelése madártávlatból megrajzolva Forrás: ESO/L. Calçada

Az ESO 15 európai ország és Brazília együttműködésével jött létre, székhelye Münchenben van. Az ESO a most épülő Rendkívül Nagy Teleszkópon kívül három további csillagászai obszervatóriumot üzemeltet az Atacama-sivatagban, amelynek klimatikus viszonyai különösen alkalmasak a csillagászati megfigyelésekre.