Időutazással segítenek a demenciában szenvedőkön

Dr. Life, Miben különbözik a demencia és az Alzheimer?
Vágólapra másolva!
Olyan szobát alakítottak ki egy németországi nyugdíjas otthonban, amely az 1960-as és 1970-es évekre emlékezette a demenciában szenvedő időseket. Így akarják elérni, hogy az otthon lakói jobban érezzék magukat.
Vágólapra másolva!

A szokatlan memóriaterápiát Gunter Wolfram, az Alexa nevű intézmény igazgatója találta ki. A felfedezés őt is hirtelen érte, akkor jött rá, hogy a demenciában szenvedő időseket

megnyugtatják a nosztalgikus tárgyak,

amikor egy régi keletnémet motort vitt be az otthon mozitermébe.

"Létrehozása első napjától ez a szoba nagy sikertörténet. Az emberek nagyon boldogok, hogy felismerik a régi idők tárgyait, azonnal jól érzik magukat, amint belépnek" – mondta az igazgató.

Olyan szobát rendeztek be, amely az

1960-as évek kommunista Kelet-Németországjára

emlékeztetik az öregeket. Minden apró részletre ügyeltek, még az akkoriban kapható mosópormárkát is felkutatták. Az otthon lakói sok időt töltenek a szobába, pedig néhány közülük korábban még arra sem voltak képesek, hogy kikeljenek az ágyukból.

Forrás: Dreamstime

Teljesen megváltozott az élet az otthonban. A 70 éves asszonyok járókeretüket félretéve látnak neki a főzésnek, mosogatnak el maguk után, és vasalnak az 1960-as évekből megmaradt vasalóval.
"Ezek a régi rutinos tevékenységek más nők társaságában egy ismert környezetben nyugalommal töltik el lakóinkat

- hangoztatta az igazgató.

A nosztalgiaszoba annyira népszerű, hogy más otthonokból is vannak érdeklődők.

A memóriaterápiát egyébként sikerrel alkalmazzák, mert kellemes emlékeket csalogathatnak elő vele. A múltbéli tárgyak pszichés és kognitív javulást idézhetnek el. Ezek a betegek gyakran képesek felidézni gyermekkoruk, fiatal felnőttkoruk emlékeit még akkor is, ha rövidtávú memóriájuk cserben hagyja őket – tette hozzá Herlind Megges, a berlini Charité kórház gerontológusa.