Nagy veszély leselkedik a tengervízben a tetováltakra

Dr. Life, Nem bírod a tetkómat? – Pedig erősítheti az immunrendszeremet!, tetkó, tetoválás
Vágólapra másolva!
Húsevő baktériumok végeztek egy 31 éves férfivel, miután a szakértők tanácsaira fittyet hányva friss, alig öt napos tetoválással úszkált a Mexikói-öböl vizében – írja egy nemrég megjelent esettanulmány.
Vágólapra másolva!

A férfi a jobb vádlijára varratott tetoválást. A szakértők azt tanácsolták neki, hogy ezt követően legalább egy hétig még ne menjen úszkálni a tengervízbe, ám a férfi nem hallgatott a figyelmeztetésekre, és öt nappal a tetoválás elkészülése után már a Mexikói-öbölben lubickolt – írja a BMJ Case Reports orvosi szakfolyóirat május 27-i száma alapján a Live Science magazin.

Meg is lett a felelőtlen viselkedés eredménye: alig pár nappal a fürdőzés után a pácienset láz és hidegrázás kezdte gyötörni, a tetoválása környékén, majd a láb többi részén pedig a bőr bepirosodott. Hamarosan a vöröslő foltok belilultak, és gennyel teli hólyagok keletkeztek a végtagon.

A férfi romló állapotára az orvosok hamar felfigyeltek. Azt gyanították a beteget a Vibrio vulnificus nevű baktérium fertőzte meg, amely a meleg, part menti vizekben él. Ritkán ugyan, de képes a nyílt sérüléseken keresztül a testbe jutni, ahol roncsolja a szöveteket és életveszélyes véráramfertőzést idéz elő – írja az amerikai járványügyi hivatal (CDC). Érdemes megemlíteni, hogy az érintett korábban alkoholfüggő volt, amelynek hatására májzsugorodásban szenvedett, ez az állapot pedig fogékonyabbá tette a V. vulnificus fertőzésre.

Antibiotikumos kezelést kapott, ám szeptikus sokk (vérmérgezés kapcsán fellépő keringési rendellenesség) alakult ki nála, ami vészesen alacsony vérnyomással járt együtt. Úgy tűnt, a további kezelés hatására állapota javul, ám ez a pozitív változás nem tartott sokáig. Két hónappal később a máj károsodása, a vesék működésének leállása, valamint az elváltozások helyén fellépő szövetelhalás miatt a férfi életét vesztette.

Forrás: Thinkstock

Veszélyes, de nem mindig halálos baktérium

Habár a V. vulnificus fertőzés könnyen életveszélyes lehet, ritkán okoz komolyabb problémákat: a CDC számítása szerint évente 80 ezer amerikai szervezetét támadja meg a baktérium ám közülük csak nagyjából százan halnak bele a betegség okozta szövődményekbe. A kórokozó leggyakrabban tengeri élőlények (például nyers vagy nem megfelelően elkészített rákok) elfogyasztásával jut a szervezetbe.

Az egyelőre kérdés, miért alakulnak ki súlyosabb szövődmények a májbetegséggel küzdő páciensek esetében, de valószínűleg a legyengült immunrendszer állhat a súlyosabb probléma hátterében. Éppen ezért a szakértők azt javasolják, a májbetegek ne egyenek nyers osztrigát és ne ússzanak tengervízben, ha nyílt sérüléseik vannak.

Utóbbi azokra is vonatkozik, akiknek friss tetoválása van.

E sebek begyógyulásáig semmiképpen nem érdemes fürdőzéssel egybekötött tengerparti nyaraláson részt venni.