Lebénulnak a nők a nemi erőszak okozta sokktól

2017.06.08. 17:35

Az áldozatokat hibáztatók közül sokan „elvárnák" a nőktől, hogy védekezzenek a szexuális erőszak ellen, és nem értik, hogy ez milyen ritkán fordul elő. Egy új svéd tanulmány azonban magyarázatot talált erre a jelenségre. Az áldozatoknál gyakori, hogy egy veleszületett védekező reakció lép működésbe, ami megbénítja őket.

Tónusos bénulás

Ez az élettani válasz – amelyet „tónusos bénulásnak" hívnak – normális, ha valaki rendkívüli félelmet él át, és akaratlanul bekövetkezik egy támadás esetén, írják a tanulmány szerzői. Az állatvilágban ezt a reakciót nevezik holtnak tettetésnek, olvasható a Live Science ismeretterjesztő oldalon.

Noha elég keveset tudunk arról, hogyan működik ez a válasz az embereknél, „katatóniaszerű állapotként" írják le, amelyben a személy nem tud mozogni, képtelen lehet a beszédre és nem reagál az ingerekre, írják a kutatók.

Rubens: Leukipposz lányainak elrablásaForrás: Wikimedia Commons

Szexuális támadás idején elég gyakori a tónusos bénulás. Az Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók nemi erőszak túlélőit kérdezték ki, és azt tapasztalták, hogy 10-ből 7 esetben „jelentős" bénulásról számoltak be a támadás alatt a nők, majdnem felük élt át „extrém" bénultságot.

Gyakoribb, mint gondolták

„A tanulmány kimutatta, hogy a tónusos bénulás gyakoribb, mint korábban leírták" – mondta dr. Anna Möller, a tanulmány vezető szerzője, a dél-stockholmi általános kórház szülész-nőgyógyásza. „Ez az információ hasznos mind a jogi eseteknél, mind az erőszak áldozatainak pszichológiai kezelésénél."

Jogi esetekben a bíróság sokszor elutasítja a nemi erőszak vádját, ha az áldozaton vagy a támadón semmi jele a fizikai ellenállás okozta sérülésnek, ami jelezné, hogy az áldozat próbált küzdeni, írják a szerzők a tanulmányban.

Brazil nők tiltakoznak az erőszak ellenForrás: Brazil Photo Press/BRAZIL PHOTO PRESS/Daia Oliver

Majdnem 300 esetet vizsgáltak

A tanulmány szerzői majdnem 300 nőnek küldtek ki kérdőívet, akik 2009 februárja és 2011 decembere között keresték fel a megerőszakolt nők sürgősségi klinikáját Svédországban. A kérdések között szerepelt, hogy tapasztaltak-e tónusos bénulást a támadás közben, illetve átéltek-e poszttraumás stressz szindrómát (PTSD), akut stresszt vagy depressziót. A megkérdezettek 63 százaléka küldte vissza a kérdőívet.

A válaszoló nők 70 százaléka tapasztalt tónusos bénulást a támadás közben, ezen belül 48 százalékuk számolt be arról, hogy a bénulás „extrém" volt. Ezenkívül a nők 81 százaléka mondta, hogy rendkívüli félelmet érzett a támadás alatt.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy a bénultsági reakció hatásai jóval túlterjednek magán a támadáson. Azon nőknek, akik tónusos bénulásról számoltak be, kétszer nagyobb valószínűséggel volt PTSD-jük a támadás után hat hónappal és 3,4-szer nagyobb valószínűséggel alakult ki náluk súlyos depresszió azokkal összehasonlítva, akik nem éltek át tónusos bénulást.