Genetikai oka is lehet az anorexiának egy nemzetközi kutatócsoport szerint: mérföldkőnek számító, nagy létszámon végzett tanulmányukban azonosították a 12-es kromoszóma egyik szakaszát, melynek szerepe lehet a betegség kialakulásában. Azt is kiderítették, hogy a kórnak köze lehet egyes anyagcserezavarokhoz.

Több mint háromezer anorexiás DNS-ét vizsgálták

A szakértők az American Journal of Psychiatry című szaklapban mutatták be kutatásuk eredményét, melynek során 3495, anorexia nervosában szenvedő páciens DNS-eit hasonlították össze 10 982, a betegségben nem szenvedő résztvevő DNS-eivel.

Az anorexia nervosa az evészavarok egyik tipikus megnyilvánulásaForrás: Thinkstock

Ha bizonyos génváltozatok szignifikánsan gyakoribbak a betegeknél, mint a betegségben nem szenvedőknél,

akkor ezekről a változatokról úgy vélhető, összefüggnek a kórral

- idézte a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő honlap az amerikai genomkutató intézetet (National Human Genome Research Institute).

Még nem teljesen világos a genetikai hatásmechanizmus

Az Észak-karolinai Egyetem vezette kutatás során azonosították a 12-es kromoszóma egyik helyét (locus),

amely a betegek csoportjában összefüggést mutatott az anorexia kockázatával

- áll az intézmény közleményében. Arra, hogy milyen mértékben növekedett a kockázat és milyen hatásmechanizmus áll a háttérben, nem tér ki a tanulmány.

Összefüggés lehet az anorexia és genetikai hajlamosító tényezők közöttForrás: Thinkstock


"Ugyanezen a helyen mutattak ki olyan génváltozatokat, melyek az 1-es típusú diabétesszel és autoimmun betegségekkel összefüggésben állnak" - mondta Cynthia Bulik, a stockholmi Karolinska Intézet kutatója. Ehhez a helyhez köthetők a skizofréniával és más pszichés zavarokkal összefüggésbe hozható gének is.

Gyűlnek a genetikai összefüggésre utaló bizonyítékok

Noha sok szakember véli úgy, hogy a kórt társadalmi és pszichológiai nyomás okozza,

gyűlnek a genetikai összefüggésekre utaló bizonyítékok.

A pszichiátriai betegségek esetében a genetikai tényezők, mint fő okok kutatása eddig a legtöbb esetben kevés sikerrel járt.

Forrás: Thinkstock

Az anorexia nervosa az evészavarok egyik alapvető típusa. A betegségben szenvedő páciensek - elsősorban fiatal lányok - azt képzelik magukról, hogy kövérek, ezért elutasítják az evést. A kór halálozási aránya több mint tíz százalékos, ez teszi az anorexiát a legveszélyesebb pszichiátriai kórképpé. A páciensek csupán harminc százaléka gyógyul meg teljesen.