A kenyér – legalábbis az általunk ismert formában – tiltott élelmiszer az űrben. Ennek az az oka, hogy igyekeznek elkerülni a kenyérmorzsák okozta potenciális veszélyt. A súlytalanságban repkedő morzsák tüzet okozhatnának az űrhajó elektromos vezetékeiben és más problémát is előidézhetnének.

Az űrprogram korai éveiben ez az aggodalom főleg elméleti volt egészen addig, amíg John Young a Gemini 3 pilótája 1965-ben fel nem vitte kedvenc szendvicsét az űrhajóba. Szerencsére nem történt katasztrófa, de mindenütt kenyérmorzsák röpködtek, és egy csomó politikus kiakadt azon, hogy az űrhajós nem a dollármilliókért kifejlesztett űrkaját eszi.

Jöhet a nem morzsálódó kenyér

Ezért azóta nem is tért vissza a morzsálódó kenyér az űrbe. Most azonban németországi kutatók olyasmit fejlesztettek ki, amely véleményük megváltoztatására késztetheti a űrhajózási mérnököket: kenyeret, amely egyáltalán nem morzsálódik.

Szendvicsezés a Gemini 3 fedélzeténForrás: NASA

A New Scientist szerint a kenyér annak az erőfeszítésnek a része, amellyel élhetőbbé szeretnék tenni a hosszú távú űrbeli életet.

Kellemes legyen a fogyasztása is

A kihívás, mint kitalálható, hogy olyan nem morzsálódó kenyeret készítsenek, amelynek a fogyasztása is kellemes. Az egyik megközelítés egy olyan vákuumos sütő kifejlesztése, amely lehetővé teszi, hogy alacsonyabb hőfokon süljön meg a kenyér. Így ráadásul lazább, könnyedebb is lesz a végtermék.

A Bake in Space cég kutatói még mindig nem álltak elő a tökéletes recepttel, illetve határozták meg, hogyan történjen a sütés. A vállalat azonban jövőre kíván több tesztet is elvégezni a Nemzetközi Űrállomáson, hogy kiválassza a termék elkészítésének legoptimálisabb módját.