Áttörés a bioüzemanyagok fejlesztésében

2017.06.20. 14:28

Az ExxonMobil és a Synthetic Genomics Inc. ma áttörést jelentett be a fejlett bioüzemanyagok előállítását célzó közös kutatásukban. Sikerült genetikailag módosítani egy algatörzset úgy, hogy annak olajtartalma több mint a duplájára emelkedett anélkül, hogy lényegesen csökkent volna a törzs növekedési üteme.

A Synthetic Genomics fejlett sejtmódosítási technikának felhasználásával az ExxonMobil-Synthetic Genomics közös kutatócsoportja úgy módosított egy algatörzset, hogy annak olajtartalma 20 százalékról több mint 40 százalékra nőtt. Az eredményeket a Nature Biotechnology folyóiratban tették közzé.

A Synthetic Genomics La Jollában lévő laboratóriumában dolgozó kutatók azonosítottak egy olyan genetikai kapcsolót, amellyel finomhangolni lehet a szén olajjá alakulását a Nannochloropsis gaditana nevű algafajban.

Egy algafajForrás: Wikimedia Commons

 

Ez a kulcsfontosságú lépés a bioüzemanyag-programunkban megerősíti a hitünket abban, hogy az algák hihetetlenül produktívak lehetnek mint megújuló energiaforrások, és ennek következtében pozitívan járulnak hozzá a környezetünkhöz" – mondta Vijay Swarup, az ExxonMobil kutató és mérnöki társaság kutatási és fejlesztési igazgatója.

„Munkánk a Synthetic Genomics-szal a továbbiakban fontos része lesz szélesebb kutatási területünkön, az alacsony emissziós technológiákban, hogy ily módon csökkentsük a klímaváltozás kockázatát" – tette hozzá Swarup.

A cikk megjelenését támogatta az MVM Edison program.