Feltehetőleg eredeti náci, legalább részben Hitler személyéhez köthető emléktárgyakra bukkantak a hatóságok egy Buenos Aireshez közeli ház titkos helyiségében: a Hitlert ábrázoló domborművet, horogkereszttel ellátott elegáns dobozokban őrzött nagyítókat és a fejméret mérésére szolgáló hátborzongató orvosi eszközt is magába foglaló gyűjtemény a legnagyobb ilyen típusú kollekció, amelyet a dél-amerikai országban valaha találtak.

Néhány tárgyat maga a Führer használhatott

A hatóságok Beccar elővárosban, egy gyűjtő otthonában találtak rá a csaknem 75 tárgyra, amelyről úgy vélik, hogy Németországban élő magas rangú nácik tulajdonában volt a második világháború idején.

Tölgyfalombokkal ékesített lovagkereszt, és egyéb második világháborús német katonai kitüntetésekForrás: History

Patricia Bullrich argentin közbiztonsági miniszter szerint a tárgyak egy részéhez régi fényképek is tartoznak.

Náci egyenruhák, és más relikviák a Harmadik Birodalom korából (a kép illusztráció)Forrás: AFP

Mint elmondta: "Az ilyen tárgyak értékesítésének egyik hatékony módja, ha megmutatják, hogy valóban részesei voltak a horrornak, hogy maga a Führer használta őket. A képek egy részén pedig tényleg maga Hitler látható a tárgyakkal".

Náci birodalmi sas és gyermekjátékok

Bullrich szerint a hatóságok egyebek között játékokat - ezt gyerekek náci szellemben történő nevelésére használhatták -, egy horogkeresztet tartó hatalmas birodalmisas-szobrot, egy homokórát valamint egy gyermek szájharmonika-készletet is találtak.

Hitler Walther von Brauchitsch vezértábornagy, az OKH főparancsnokának társaságában. Az előkerült tárgyak közül néhányat a Führer használhatottForrás: Bundesarchiv

A rendőrség szerint a gyűjtemény történelmi jelentőségéről leginkább árulkodó tárgyak egyike egy fotónegatív,

amelyen Hitler látható

egy ahhoz hasonló nagyítóüveggel a kezében, amelyet a lefoglalt dobozokban találtak.

Könyvállvány mögött rejtőztek a náci relikviák

"Történészeket is megkérdeztünk, és azt a választ kaptuk, hogy ez bizony az a nagyító, amelyet Hitler használt" - mondta Nestor Roncaglia, az argentin szövetségi rendőrség vezetője, aki hozzátette, hogy nemzetközi szakértők bevonásával folytatják a nyomozást.

A Harmadik Birodalom egyik legmagasabb katonai kitüntetése, a tölgyfalombbal, kardokkal és gyémántokkal ékesített lovagkereszt. A megszállott gyűjtők hatalmas összegeket fizetnek ki egy-egy híres náci vezetőhöz köthető relikviáért (a kép illusztráció)Forrás: Wikimedia Commons

A gyűjtemény felfedezéséhez vezető nyomozás azután kezdődött, hogy a hatóságok kétes eredetű műtárgyakat találtak egy Buenos Aires északi részén lévő galériában.

Az Interpol emberei követni kezdték a gyűjtőt, aki jelenleg is szabadlábon van,

de vizsgálat folyik ellene, majd június 8-án házkutatást tartottak nála.

Hitler rövidlátó volt, ám hiúságból nem használt szemüveget, hanem időnként és nem nyilvánosan nagyítót használt az apróbetűs szövegek elolvasásához. A legnagyobb valószínűség szerint a Hitler által használt nagyítói is a lefoglalt kollekció egyik darabjaForrás: Bundesarchiv

A razzia során egy hatalmas könyvállvány keltette fel az ügynökök figyelmét, akik elhúzva a bútort rátaláltak a náci relikviákkal teli titkos szobára.

Egy időre Argentína a bujkáló nácik paradicsomává vált

A rendőrség és az argentínai zsidó közösség tagjai úgy vélik, hogy

a tárgyakat egy vagy több magas rangú náci hozta a dél-amerikai országba

a második világháború után, amikor Argentína a szökésben lévő háborús bűnösök, köztük a legismertebbek egy részének menedékévé vált.

Perón argentin elnökForrás: Wikimedia Commons

Az 1946. június 4-én Argentína elnökévé választott Juan Domingo Perón megnyitotta országát a felelősségre vonás elől Dél-Amerikába menekülő náci háborús bűnösök előtt.

Az európai zsidóság kiirtásában kulcsszerepet játszó Adolf Eichmannt az izraeli titkosszolgálat emberei 1960-ban elrabolták Argentínából, és Jeruzsálemben bíróság elé állítottákAFP

Olyan „nagyvadak" menekültek európai bujdosásuk után Argentínába, mint például a szövetséges hatóságok által halálra keresett Josef Mengele,az auschwitz-birkenau-i haláltábor kegyetlen emberkísérleteket végző hírhedt orvosa.

A kommandós vállalkozásairól elhíresült Otto Skorzeny SS-Obersturmbannführert ( a kép bal oldalán) Hitler "bűvös vadászaként" emlegették. Skorzeny argantínai emigrációja során Perón elnök katonai tanácsadójává emelkedettForrás: Bundesarchiv

De ugyancsak Argentíbnába szökött  a Birodalmi Biztonsági Főhivatal (RSHA) zsidóügyi osztályának volt vezetője,

az európai, és magyar zsidóság deportálásának megszervezésében kiemelt szerepet játszott Adolf Eichmann. Az SS fenegyerekeként számon tartott, és a kalandor jellegű kommandós akcióiról elhíresült Otto Skorzeny is átmenetileg Argentínában lelt menedékre, sőt Perón elnök katonai tanácsadójává lépett elő.