Ismét kilyukaszthatják Maci Laci bundáját

grizzly
A grizzlyt az emberi tevékenység és a vadászat szorította vissza a hegyekbe
Vágólapra másolva!
Megszüntetik most nyártól az amerikai Yellowstone Nemzeti Parkban és annak környékén élő grizzly medvék védettségét, miután az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat csütörtökön közölte, hogy a régió megnövekedett populációja nincs többé veszélyben. Természetvédő szervezetek jogi úton akarják megtámadni a döntést.
Vágólapra másolva!

1975-től számít védett fajnak az Egyesült Államokban

A yellowstone-i grizzly medvék szövetségi védelmének megszüntetésére már 2016 márciusában ígéretet tett az Obama-kormány. A Yellowstone kiterjedt régiójában, amely Wyoming, Montana és Idaho állam egyes részeit is magába foglalja,

mintegy 700 példányra növekedett a grizzlypopuláció.

A védettség megszüntetéséről szóló döntés megosztja a közvéleményt Forrás: Business Insider

Alaszka kivételével a kontinentális Egyesült Államok egész területén a grizzlyk 1975-ben a veszélyeztetett fajok törvényének védelme alá kerültek, amikor már csak 136 példány élt a Yellostone parkban és környékén.

A Yellowstone Nemzeti Park három állam területét érinti Forrás: Wikimedia Commons

Akkoriban a grizzlyket vadászták, gyakran estek csapdák és mérgezés áldozatául, a faj a kihalás szélére került,

holott egykoron mintegy 50 ezer példány élt szerte Észak-Amerikában. Az állatok száma az 1850-es években kezdett zuhanni, ma már eredeti életterüknek csak mintegy két százalékán fordulnak elő.

A Yellowstone Parkban továbbra is tilos lesz a medvevadászat

Az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat döntése, mely szerint a yellowstone-i grizzly medvék lekerülnek a veszélyeztetett és kihalástól fenyegetett fajok listájáról, az állatokról való döntés jogát Montana, Idaho és Wyoming államokra ruházza július végére.

A védettség megszüntetésének alkalmazásáról az érintett államok törvényhozása dönthet Forrás: Wikimedia Commons

Ennek értelmében korlátozott keretek között,

a parkon kívül szervezett vadászatokat indíthatnak,

amennyiben a régió medvepopulációja nem esik 600 egyed alá. A Yellowstone parkon belül továbbra is tilos lesz a medvevadászat.

A döntés nincs közvetlen hatással a grizzlyk más, továbbra is veszélyeztetettként nyilvántartott, de szintén megnövekedett állományú populációira, például a Montana és Idaho északi részén élő mintegy ezer medvére.

A hatóságok szerint még korai vadászidényről beszélni

A hatóságok közlése szerint Wyomingban és Montanában valószínűleg nem rendeznek vadászatot idén. Az idahói hatóságok szerint túl korai egy lehetséges vadászidényről beszélni.

A helyi indiánok szent állatként tisztelik a grizzlyt Forrás: Business Insider

125 indián törzs közös nyilatkozatban állapodott meg arról, hogy nem vadásznak a medvékre,

az őslakos amerikaiak számára ugyanis a grizzly szent állat. A csütörtökön hozott döntés ellen bírósági eljárást akarnak indítani természetvédő csoportok, melyek úgy vélik, a yellowstone-i medvék létét továbbra is veszélyezteti az emberi tevékenység, a klímaváltozás és egyéb tényezők.

A természetvédők ellenzik a védettség megszüntetését

Tim Preso, az Earthjustice nevű, környezetvédelmi joggal foglalkozó cég jogásza szerint szervezetük megvizsgálja a törvényt. "Fel vagyunk rá készülve, hogy kiálljunk a grizzlykért, ha kell. Csak egy Yellowstone van, nincs még egy olyan hely, mint ez. Nem kellene ilyen indokolatlan játékot űznünk a régiónk egyik ikonikus állatával" - fejtette ki.

Csak a bocsok másznak fára, a felnőtt egyedek nem Forrás: Origo

Az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat a következő öt évben folytatja a grizzlyk megfigyelését, és bizonyos esetekben - ha például három egymást követő évben növekszik az elhullott nőstények száma - azonnal felülvizsgálják az állatok státuszát.

A Yellowstone Nemzeti Park területén 2007-ben már rövid időre feloldották a védettséget Forrás: Wikimedia Commons

A yellowstone-i grizzlyket rövid időre már 2007-ben is levették a veszélyeztetett állatok listájáról,

de hamarosan visszasorolták őket, miután állatvédők pert indítottak a döntés ellen arra hivatkozva, hogy a kormány nem vett figyelembe olyan tényezőket, mint a klímaváltozás.

Kerüli az embert, de ha megzavarják életveszélyes is lehet

A grizzly (Ursus arctos horribilis)a barnamedve Észak-Amerikában honos alfaja. A közhiedelemmel ellentétben eredendően nem hegylakó faj. Évszázadokkal ezelőtt még Amerika teljes nyugati partvidékén, és a prériken is előfordult, az ember térhódítása, illetve a kíméletlen vadászat szorította vissza a hegyek közé.

A grizzlyt az emberi tevékenység és a vadászat szorította vissza a hegyekbe Forrás: Grind TV

Napjainkban már csak a Sziklás-hegységben van néhány olyan terület, ahol grizzlyk élnek.

A grizzlyt 1975-ben vették fel a veszélyeztetett fajok úgynevezett vörös listájára. A grizzly átlagos marmagassága másfél méter, ám ha két lábra áll, a magassága elérheti a három métert is. Mindenevő, elsősorban gyümölcsöket, bogyókat fogyaszt, de étrendjét kisebb gerincesekkel is kiegészíti.

A grizzly Amerika egyik ikonikus állata Forrás:Wikimedia Commons/Photographer: Horemweb

A felnőtt grizzlyk nem tudnak fára mászni, csak a bocsok.

Számos alaptalan legenda kering a grizzlyk vérengző természetéről.

Noha potenciálisan veszélyes, ám a grizzly-támadások nagyon ritkák, mivel kerüli az embert. E ritka támadások többnyire akkor szoktak bekövetkezni, ha meglepik az állatot, és főleg olyan egyedek válhatnak agresszívvé, amelyek még sohasem láttak embert.

Elsősorban azok az egyedek válhatnak agresszívé, amelyeket megzavarnak, és amelyek még soha sem láttak embert Forrás: National Park Service

Olyan területen, ahol grizzlyk élnek, csak csoportosan célszerű kirándulást tenni az erdőben, és egy-egy ilyen túra előtt arról is érdemes tájékozódni, mit kell tenni, ha a kiránduló grizzlyvel találkozik.