Sisi és a magyarok a bécsi Hofburgban

2017.06.23. 17:56

Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné, Sisi magyarokhoz fűződő kapcsolatát mutatja be egy, a bécsi Hofburgban pénteken nyílt kiállítás, amely az Osztrák-Magyar Monarchia alapításának, valamint Ferenc József és Erzsébet koronázásának 150. évfordulója alkalmából rendeznek.

Az általa kedvelt emberekkel magyarul beszélt

Az Erzsébet - Sisi és a magyarok elnevezésű időszaki tárlat Erzsébet magyarok iránti szeretetét és a királyi pár Magyarországhoz fűződő kapcsolatát, éveit mutatja be.

Sisi, mint magyar királynőForrás: Wikimedia Commons

A kiállítás kurátorának, Olivia Lichtscheidlnek ismertetése szerint

a királyné magyarok iránti szimpátiáját az is mutatta, hogy magyar szolgálókkal vette magát körül.

Olivia Lichtscheidl szerint Erzsébet élete utolsó éveiben az általa kedvelt emberekkel csak magyarul beszélt. A tárlaton először mutatnak be a királyné kézírásával magyar nyelven írt levelet, amelyben egy ebédmeghívást mond le.

Koronázás előtti fotókat tartalmaz a kiállított album

A Szent Korona egy reprodukciója is látható, hiszen az eredetivel koronázták meg 1867-ben Ferenc Józsefet a budapesti Mátyás-templomban. Megtekinthető továbbá annak a lipicai lónak a patkója, amellyel Ferenc József a koronázási dombra ugratott fel. Látható egy fotóalbum,

amely a koronázás előtti hat hónapban rögzített felvételeket tartalmaz,

valamint Erzsébetet mutatja be a magyar koronázási ruhában.

Sisi korának egyik leggyönyörűbb asszonya voltForrás: Wikimedia Commons

Kiállítanak továbbá litográfiákat, amelyeken Erzsébet magyar viseletben magyar fejdísszel, és a gödöllői kastélyparkban a császári párt gyermekeikkel ábrázolják.

A gödöllői épületet és a parkot koronázási ajándékként bocsátották a pár rendelkezésére.

Bemutatják továbbá a Gödöllőn használt porcelán teáskészletet is.

Január 7-ig lesz nyitva a tárlat

A tárlat a Hofburg Audienzwartesaal (a kihallgatási váróterem) elnevezésű helységében tekinthető meg január 7-ig. A kurátor, Olivia Lichtscheidl szeptember 8-án, október 6-án, november 3-án és december elsején délután külön vezetést tart, amelyre előre kell jelentkezni.