Elárverezik Albert Einstein legjobb barátjának írt magánjellegű leveleit

2017.06.28. 11:25

Albert Einstein legjobb barátjának, Michele Bessónak írt leveleit árverezi el júliusban a Christie's aukciósház Londonban. A levelekben első házassága kudarcáról és a relativitáselméletről is ír a tudós.

A londoni aukciósház szakértője szerint az írások "kivételes betekintést" nyújtanak a világhírű fizikus munkássága mellett a magánéletébe is.

Albert Einstein a több tucat magánjellegű levelében legjobb mérnök barátjának Michel Bessónak persze részletesen tárgyalja a speciális és általános relativitáselméletet, a "kozmológiai állandót", a színkép vöröseltolódását, vagy a kvantummechanikát.

Azonban az elméleti fizikus nemcsak a tudományos munkásságáról, hanem magánéletéről is rendszeresen részletesen beszámolt a Svájcban, majd Olaszországban élt cimborájának. Így például házasságuk válságáról első feleségével, Milevával, akitől 1914-ben elvált, majd öt évvel később összeházasodott unokatestvérével, Elsával.

Albert Einstein első feleségével, Maric MilevávalForrás: Wikipedia

 

  Írt továbbá a Nemzetek Szövetségéről, a hírnévről, az öregedésről, a hegyekben tett sétákról a kisfiával, ezenkívül vicces megjegyzéseket is elejtett a kollégáiról.

 

Albert Einstein állítólag egy jó humorú, "vicces figura" volt.Forrás: Wikimedia Commons


Az 56 levélből álló gyűjtemény utolsó darabjában, amelyet nem sokkal Besso halála után, 1955-ben barátja családjának írt a tudós, így zárta sorait:

Ismét megelőzött engem, most abban, hogy előbb hagyta itt ezt a különös világot. Nincs jelentősége. Az olyan embereknek, mint mi, akik hiszünk a fizikában, a múlt, a jelen és a jövő különválasztása csak egy bevallottan makacs illúzió jelentőségével bír."

 A levelezés több mint 50 évet ölel fel. A két férfi barátsága még zürichi diákéveik alatt, az 1890-es években kezdődött. Az árverezést egyébként július 6. és 13. között tartják a londoni Christie's aukciósházban.