Új papagájfajt azonosítottak a mexikói Yucatán-félszigeten: a kékszárnyú amazonnak nevezett madár harsány, rövid hangot ad ki és viszonylag fiatal: 120 ezer éve fejlődött ki a fehérhomlokú amazonból - olvasható a PeerJ tudományos lapban.

Három éve látták először

Miguel A. Gómez ornitológus a Yucatán egy eldugott vidékére látogatott 2014-ben, amikor megpillantott egy papagájt, melynek tollazata egész más színű volt, mint a többi ismert fajé - írta az eurekalert.com.

Az újonan felfedezett Amazona gomezgarzai fajnevű papagájForrás: Phys.org

A kedden megjelent tanulmány a madarat jellegzetes alakja, színezete, hangja és viselkedése alapján új fajként írja le, mely az Amazona gomezgarzai rendszertani nevet kapta.

Jellegzetes hangja alapján is megkülönböztethető a rokonaitól

A tanulmányban kékszárnyú amazonként emlegetett madár jellegzetessége az egyedülálló zöld korona. Ugyanaz az élőhelye, mint a yucatáni amazonnak (A. xantholora) és a fehérhomlokú amazonnak (A. albifrons nana), de nem szaporodnak egymás közt.

Az új papagájfaj a megfigyelések szerint kisebb rajokban élForrás: La Jomada

Igen jól megkülönbözteti az új fajt a többitől éles, harsány, rövid, ismétlődő, monoton kiáltása.

Röptében rövidebb, élesebb jak-jak-jak-szerű hangot hallat, ha megpihen, a kiáltás lágyabb és hosszabb.

Alig 120 ezer éves a faj

A faj kicsi, 12-nél kevesebb tagot számláló rajokban él. Növényevő, mint az amazon minden tagja, magokat, gyümölcsöt, virágokat és leveleket eszik. A mitochondriális DNS elemzése alapján az új faj viszonylag fiatal, mintegy 120 ezer éve jelent meg.