Világszerte felgyorsult a tengerek vízszintjének emelkedése 1990 óta, miközben a levegő átlaghőmérséklete is egyre emelkedik, a grönlandi jégolvadás 2014-ben a vízszint-emelkedés 25 százalékát okozta - állapította meg egy új tanulmány.

A tengerszint éves emelkedése az 1993-as 2,2 milliméterről 2014-re 3,3 milliméterre nőtt. Ha ez az érték száz éven át nem változik, az 33 centiméteres vízszintemelkedést jelent kínai, ausztrál és amerikai kutatók új tanulmánya szerint, írja az MTI.

A elmúlt évszázadban mintegy 20 centimétert emelkedett a világon a tengerszint. Sok tanulmány folyamatos gyorsulást jósol erre az évszázadra, mivel az emberi tevékenység okozta globális felmelegedés miatt egyre több szárazföldi jég olvad meg. Mostanáig nehéz volt megállapítani, hogy 1990 óta gyorsult, állandó maradt vagy mérséklődött emelkedés üteme.

Az új kutatás azt találta, hogy a korai műholdas adatok eltúlozták a kilencvenes évek tengerszint-emelkedési ütemét, a jelenlegi felgyorsulás így láthatatlanná vált. A Nature Climate Change című szaklap aktuális számában megjelent tanulmány az emelkedés gyorsulását erősítette meg, ami a tudósok szerint rámutat arra, milyen sürgős lenne az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése és az alacsonyan fekvő partvidékek védelme.

Forrás: Elter Tamás

A grönlandi jégolvadás 2014-ben a vízszint-emelkedés 25 százalékát okozta, míg 1993-ban még csak 5 százalékát - állapította meg a Kínai Óceánkutatási Egyetem és a Csingtao Országos Óceántudományi és -technológia Laboratórium Hszianiao Csen vezette kutatócsoportja. Az olvadás másik nagy forrása a Himalája és az Andok gleccsereinek, valamint az Antarktisz jégmezőjének olvadása. Hozzájárul a tengervíz hőtágulása is, ahogy a 4 Celsius-fokos, legkisebb térfogatáról melegedni kezd.